Ovo je jedini auto u kojem ćete mršavjeti dok vozite

Ovo je jedini auto u kojem ćete mršavjeti dok vozite
Foto: FitCar

ZAHVALJUJUĆI saudijskom investitoru sada imamo i auto u kojem je moguće trošiti kalorije i tako smršaviti.

A da stvar bude bolja na prednjem poklopcu ima Audijev logo. I još k tome izgleda kao pravi Audi, što i jest. No, sve se svodi na ljudsku snagu i poznati princip propulzije temeljen na okretanju pedala.

Nastao je zahvaljujući saudijskom investitoru Nasseru Al Shawafa i nizozemskoj tvrtki BPO koji predstavljaju Fitcar PPV. Prototip se temelji na Audiju A4 Avant s 2.0 TFSI motorom i automatskim mjenjačem.

Stvar je nešto kompliciranija od ugradnje klasičnih pedala i lančanika na mjesto nožnih komandi. Ovdje automobilska elektronika pretvara energiju rotacije pedala u impulse za pokretačku energiju. Pritom se koči rukom, putem poluge kao na vozilu s komandama prilagođenim invalidima.

Na ideju za ovakvo vozilo Al Shawaf je došao promatrajući gradske gužve, posebnu u vrijeme odlaska i dolaska s posla. "Radio sam u mnogim gradovima gdje svakodnevna vožnja od barem 60 minuta u jednom smjeru nije rijetkost. To je nezdrav način trošenja dva sata svakog dana, pa sam došao na ideju Fitcara. On radi sve kao i klasičan auto, ali nas do odredišta doveze dok vježbamo“, pojašnjava ideju saudijski investitor. Pritom ćete u pola sata gradske vožnje spaliti barem 300 kcal.

Tri su moda rada, spori "Drive Slow2, brzi "Drive Fast" za autocestu i "No Drive" kada vježbate i dok auto miruje. Sami možete namještati otpor, odnosno brzine, baš kao na običnom biciklu.

FitCar PPV je patentiran i trenutno čeka dopuštenje za korištenje na javnim prometnicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara