Passat BlueMotion - 5 litara na 100km

VOLKSWAGEN konačno predstavlja dugo najavljivani BlueMotion Passat - najštedljiviji automobil duljine 4,8 metara.

Pogonjen 105 KS jakim TDI motorom Passat probija granicu od 5,5 litara na 100 km. Sedan izvedba troši 5,1 litru, dok je karavanu dovoljno tek decilitar više. Takva je potrošnja zasada bila rezervirana samo za automobile nižeg razreda, a napredak tehnologije donosi ju očito i u veće aute.


Druga jaka točka BlueMotiona je emisija ispušnih plinova koje je smanjena za 10 do 12 posto. Novi Passat izbacuje 136 g ugljičnog dioksida po prijeđenom kilometru, odnosno gram više u slučaju karavana.

Napredak u potrošnji tim je više impresivan što Volkswagen nije žrtvovao komfor i performanse. Naprotiv, aerodinamički dodaci i promijenjeni prijenosni omjeri povećali su naksimalnu brzinu za punih 5 km/h. Ubrzanje do stotke traje 12,1 sekundu, dok je isto kod Varianta tek 0,3 s duže.Zahvaljujući izdašnom okretnom momentu od 250 Nm Passat BlueMotion zadržava okretnost baznog modela. Zanimljivo je da u leru radi na 730 okr/min u usporedbi sa dosadašnjim 830. Dio zasluga za smanjenje potrošnje ide i mjenjaču koji ima produžene prijenosne omjere i to za 4% u trećoj, 7% u četvrtoj i čak 12% u petoj brzini.Bluemotion je vjeroajtno najzanimljiviji dodatak imenu koji smo dosada čuli barem prema navedenim performansama. Smanjena potrošnja u praksi znači da sa jednim spremnikom od 70 litara Passat može prijeći preko 1.300 km što je uistinu impresivna brojka. Dakle ako godišnje prelazite 15.000 km Passata ćete točiti manje od jednom mjesečno.

BlueMotion se već može naručiti, a prvi će primjerci vidjeti cestu u lipnju.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara