Pininfarina Nido EV

TALIJANSKA dizajnerska kuća je predstavila svoj prvi samostalni električni model - Nido EV. Riječ je o malenom gradskom dvosjedu sa straga smještenim električnim pogonom.  Za sada još uvijek nije u potpunosti poznato planiraju li u Pininfarini sami proizvoditi automobil ili ga možda prodati nekom drugom proizvođaču.

Nido pokreće električni pogonski sklop snage 40 KS i maksimalnog okretnog momenta od 125 Nm. Uz pogon na prednje kotače, Nido će postići najveću brzinu od 120 km/h.

Spomenuti je motor uparen s Ni-NaCl baterijama koje navodno ne sadržavaju nikakve štetne kemikalije te se mogu u potpunosti reciklirati. Pružaju autonomiju od 140 km, a za njihovo punjenje potrebno oko 8 sati.

Nido je  215 mm dulji, 123 mm širi te 37 mm niži od Smarta, dok mu se ukupna masa kreće oko 900 kg. Za ovaj je rezultat dijelom zaslužan i njegov aluminijski prostorni okvir, kao i lagana modularna platforma koja bi trebala poslužiti kao temelj za razvoj još nekoliko hibridnih i električnih modela. Prvi nakon Nida bi trebao uslijediti četverosjed sa sprijeda smještenim pogonskim sklopom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara