Renault Modus: Praktičar po vokaciji, šminker u duši

Renault Modus: Praktičar po vokaciji, šminker u duši

NAJMANJI monovolumen u ponudi francuske tvrtke nastoji u minimalnom pakiranju zadržati dušu veće braće obraćajući se modno osviještenim praktičarima. Nedavno osvježen, Modus je u dotjeranom izdanju ušao u treću godinu egzistencije na tržištu.

Vanjski izgled Modusa jasno odaju monovolumenske gene. Iako stilski blizak ostalim Renaultovim modelima, Renault na svojem mini-MPV modelu nije previše riskirao. Čak štoviše, za koncepciju proisteklu s Dalekog istoka Modus je pomalo i konzervativan. Istina, nakon facelifta je situacija kudikamo bolja, prvenstveno zahvaljujući atraktivnijoj grafici svjetala i smještaju pokazivača smjera u nosače retrovizora.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Sve u svemu, simpatičan karakter Modusa svidjet će se prvenstveno nježnijem spolu, dok će svi ostali na morati malo pričekati, bar dok ne sjednu za upravljač i odrade prve kilometre.

Unutrašnjost Modusa zaslužuje kudikamo više ocijene. Ne samo zbog neočekivano dobre ponude prostora za vozilo duljine 3,8 metara, već i zbog dopadljivog dizajna. Iako vrlo jednostavnih linija, prednja armatura plijeni pažnju središnjim dijelom na vrhu kojeg se nalazi ploča s digitalnim pokazivačima. Osim pokazivača brzine, okretaja motora i signalnih lampica na istom mjestu vozač dobiva informacije vezane uz audio-sustav i putno računalo.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Za svaku pohvalu su i pretinci, hlađeni ispred suvozača, te voluminozni u oblogama vrata. Novost u ponudi je i pretinac ispod sjedeće površine na strani suvozača.

Kad je u pitanju funkcionalnost, dojam na testnom modelu kvari tek izostavljanje Triptic kliznog mehanizma stražnjih sjedala. Prava je šteta što se ovaj sustav ne nalazi na popisu serijske opreme, pa je stoga naša preporuka svim kupcima da izdvoje dodatnih 2.700 kn. Definitivno se radi o nadoplati koja ima više smisla od primjerice metalik boje.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Testirani primjerak pokretao je 1.2 16V benzinski motor - najveće razočaranje tijekom sedmodnevnog druženja s Modusom. Naime, anemično ponašanje motora pokvarit će ugođaj svima koji žele uživati u čarima vangradske vožnje. Za bilo kakve brzinske prosjeke tjeranje u visoke okretaje je imperativ, kao i često posezanje za korektno odmjerenom ručicom mjenjača.

>> Baza automobila: Renault Modus

75 KS i 105 Nm na papiru zvuči pristojno, dok se u praksi pokazalo tek dovoljnim za ispunjavanje role ulaznog modela. Nezahvalna aerodinamika učinila je svoje, no srećom Modus u ponudi ima iole snažnije agregate. S druge strane, prosječnih 8,1 l/100 km potrošnje prema putnom računalu i tehnici tankiranja do vrha nije ispunilo naše crne slutnje kako će potrošnja biti daleko od pristojne. Nije malo, ali nije ni tako strašno s obzirom da automobil nismo štedjeli.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Ponašanje u vožnji zadovoljava očekivanja. Modus je relativno tvrd, na neravninama poskakuje, a u zavojima suvereno prati zacrtanu putanju. Ukratko, ponašanje na cesti je u okviru segmenta Modusova jača karta, kao i poglavlje sigurnosti. Potonje poglavlje je prema očekivanjima položeno s odličnim uspjehom, što i ne čudi s obzirom na Renaultovu reputaciju i činjenicu kako se radi o prvom modelu u klasi kojeg je EuroNCAP ocijenio maksimalnim ocjenama.

Položaj za upravljačem je povišen, što za posljedicu ima odličnu preglednost. Ergonomija je zadovoljavajuća, a jedino može zasmetati "nabor" na plastici koji se, ukoliko sjedite u skladu s preporukama, na duljim putovanjima ureže u desnu potkoljenicu. No to su već detalji koje susrećemo i na puno skupljim krstaricama.

Paralelno s tzv. "zatezanjem bora" Modus je dobio i novu Rouge izvedbu, koja osim naljepnica na poklopcu prtljažnika i centralnoj konzoli donosi pozamašan popis serijske opreme (pogledati tablicu). Nadalje, kombinacija crne vanjštine i crvenih presvlaka na testnom primjerku svidjet će se i stilski zahtjevnijima koji za uloženi novac očekuju ugodu za sva osjetila.

Renault Modus definitivno nije jeftin automobil. Starta s cijenom od nemalih 92.600 kn, dok je testni primjerak u Rouge izvedbi zahvaljujući metalik boji probio granicu od 100.000 kn. Za uložen novac kupac može očekivati prostrano vozilo vanserijske opremljenosti, koje se može podičiti odličnim manevarskim svojstvima u gradskim uvjetima. Odaberete li snažniji motor užitak ćete iskusiti i na otvorenoj cesti. Uostalom, konkurencija nije ništa povoljnija, a nerijetko je i skuplja.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Važnija serijska oprema (razina Rouge):

Prednji zračni jastuci

Bočni zračni jastuci

ABS+EBV+BA

Električni servo upravljač

Vanjska osvrtna zrcala - ručno podesiva
Daljinsko centralno zaključavanje

Ručni klima uređaj

El. podizači stakala sprijeda

Upravljač podesiv po visini

Sjedalo vozača podesivo po visini

Pretinac ispod sjedala suvozača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvene presvlake sjedala

Putno računalo sa 7 funkcija

Audio sustav (4 x 15W, CD)

Djeljiva stražnja klupa (1/3:2/3)

12V utičnica

Prednja svjetla za maglu

15" čelični naplatci, gume: 165/65 R15

Dodatna oprema                            *Cijena (kn)

Metalik boja

2.450

Renault Modus 1.2 16V Rouge

99.600

Cijena testiranog vozila

102.050

Cijena bazne izvedbe

92.600

 *Cijene su informativne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara