Saab 9-3 u društvu najsigurnijih

DOBRE vijesti za švedski Saab. Nakon što je model 9-3 u testiranju EuroNCAP-a s pet osvojenih zvjezdica ostvario odličan uspjeh, jednako uvjerljivi rezultati ponovljeni su u američkim testiranjima.

Američki Osiguravateljski institut za cestovnu sigurnost (IIHS - Insurance Institute for Highway Safety) je ovih dana objavio popis deset najsigurnijih automobila na američkom tržištu.

Radi se o automobilima nove modelske godine (2006), koji su ocijenjeni s obzirom na pasivnu i aktivnu sigurnost s time da je naglasak stavljen na čvrstoću konstrukcije.

Amerikanci nisu previše komplicirali. Umjesto zbunjujućih i "inflaciji" podložnih zvjezdica, oni su predvidjeli dvije nagrade, što će potencijalnom kupcu itekako olakšati usporedbu pri izboru automobila.

"Zlatni volan" zaslužio je svaki automobil koji pruža uzornu zaštitu u frontalnom i bočnom sudaru, te je opremljen pojasevima i pratećim elementima (aktivni nasloni za glavu, zračni jastuci...) koji pri udarcu straga ne dozvoljavaju ozbiljne ozljede vrata. Za "srebrni volan" automobil je mogao zadovoljiti u istim segmentima s nešto lošijim ocjenama.

Prema očekivanjima, Saab 9-3 je testove položio s odličnim, osvojio "zlatni volan" i priskrbio si titulu najsigurnijeg u segmentu vozila srednje veličine.

Ostali pobjednici

Odmah iza Saabovog aduta je Subaru Legacy, koji je također osvojio zlatnu nagradu. Kad već spominjemo najbolje, recimo da je u segmentu malih automobila najboljim ocijenjena Honda Civic, a među velikim limuzina Ford Five Hundred.

Preostali automobili koji su ušli u Top 10 osvojili su "srebrne volane". Međutim, ono što je puno važnije je da je najzastupljeniji Volkswagen koncern s čak pet modela. Tako su se uzornima pokazali Audijevi modeli A3, A4 i A6, te Volkswageni Jetta i Passat.

Više o testiranju

Ispitivanje frontalnog sudara provodi se pri brzini od 40 m/h (64 km/h) uz napomenu da automobil na prepreku nalijeće vozačkom stranom, a ne centralnom linijom vozila. Prepreka je u ovom slučaju konstrukcija koja gabaritima i energijom udarca odgovara full-size SUV modelu.

Provjera sigurnosti pri bočnom udarcu odvija se pri 31 m/h (50 km/h), brzini pri kojoj prije spomenuta barijera udara u vozačevu stranu vozila. I na kraju, udarac od odostraga se provodi s istom barijerom, ali pri brzini od 20 m/h (32 km/h).

Institut je u ovogodišnjem izdanju testa ispitivanja sigurnosti proveo na 43 vozila, odnosno 16 malih, 24 automobila srednje veličine i tri velike limuzine. Zanimljivo je da se nagradom nije okitio niti jedan monovolumen. Kako stoji u službenom izviješću, to je zbog neodgovarajuće zaštite putnika s obzirom na mogućnost ozljeđivanja vrata.

Ukupni poredak

Zlatni volan: Ford Five hundred, Saab 9-3, Subaru Legacy, Honda Civic

Srebrni volan: Audi A6, Audi A3, Audi A4, Chevrolet Malibu, Volkswagen Jetta i Volkswagen Passat.

>> Više informacija o temi možete naći ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara