Saab 9-5 i njegovi vozači u vrhu studije o sigurnosti HLDI

Saab 9-5 i njegovi vozači u vrhu studije o sigurnosti HLDI

VOZAČI Saabovih modela 9-5 Sedan i 9-5 Wagon spadaju u skupinu najsigurnijih vozača, stoji u izviješću  instituta HLDI.

Studija HLDI ( Highway Loss Data Institute), koja je obuhvatila vozila proizvedena u razdoblju od 2001. do 2003. godine, uspoređuje vozila na osnovu zahtjeva za odštetu zbog povreda u prometnim nezgodama, te prati relativnu učestalost osiguravajućih zahtjeva za naknadu štete u slučaju povreda. Prema njoj, oba Saabo-ova modela su ocijenjena boljim od prosjeka.
Premoćnost Saaba 9-5 Sedan potvrđuju 59 % bolji rezultati od prosjeka, dok je karavan s 39 % boljim ocjenama također najbolji u segmentu.Time je Saab opravdao svoja nastojanja u filozofiji "Sigurnost u svakidašnjem životu" koja se temelji na zaštiti vozača i suvozača u pravim sudarima. Naime, iako Saab provodi brojne laboratorijske simulacije sudara kod svih modela, uključujući simulacije sudara sa životinjama i bočnim udarom kamiona u vozilo, sigurnosni prioritet Saabovih inženjera i dalje ostaju pravi sudari u svakidašnjim prometnim situacijama.

Saabovi automobili su već godinama sinonim sigurnosti, a u pogledu sigurnosne opreme pripadaju samom vrhu. Jedna od posebnosti Saaba je i sustav aktivnih naslona za glavu (SAHR), čiju učinkovitost potvrđuju mnogobrojna istraživanja. Naime,  SAHR sustav smanjuje rizik od povreda vrata u slučaju lančanog sudara za čak 75 %. 

Uz spomenuti SAHR, sigurnosnu opremu Saab-a 9-5 između ostalog čine dvostupanjski frontalni i bočni zračni jastuci, sigurnosni pojasevi u tri točke učvršćenja, prednji sigurnosni pojasevi s limitatorom sile zatezanja, složiva letva upravljača i sustav oslobađanja pedala. ABS i ESP su naravno dio serijske opreme, što vrijedi i za bočna ojačanja u vratima, te kabinu zaštićenu sigurnosnim kavezom.

HLDI je istraživanjem obradio i slučajeve krađe u kojima je se 9-5 također pokazao boljim od prosjeka. Rezultati pokazuju da je model 9-5 Sedan u razmatranom razdoblju imao 60 % manje prijava krađe od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja provedenih na 305 modela raspoređenih u dvanaest klasa dostupni su na adresi www.carsafety.org .

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara