Saab u suradnji s BMW-om?

OD TRENUTKA prodaje Saaba nizozemskom Spykeru, ovaj je švedski brand svako malo na naslovnicama raznih publikacija posvećenih auto-industriji.

Naime, mnogi su uvjereni kako će Saab, oslobođen okova posrnulog General Motorsa, u svijet automobila vratiti živost kakva ga je krasila sada već davnih dana. Jedan od modela koji bi trebali zasjati u skorijoj budućnosti (nekoliko godina) je i nasljednik modela 92.

Riječ je o kompaktnom automobilu koji bi konkurirao Mini Cooperu, Fiatu 500 i sl, a čiji je idejni razvoj navodno već započeo. No, Saab neće biti u stanju proizvesti ovaj automobil sam, odnosno troškovi razvoja podvozja i motorizacije su preveliki da bi se Šveđanima projekt isplati. Srećom po njih jedan cijenjeni bavarski proizvođač je već ranije izjavio kako mu proizvodni kapaciteti dopuštaju dijeljenje svoje tehnologije s drugima.

Radi se o dakako BMW-u koji bi dijeljenjem spomenutih motora i podvozja povećao svoju prodaju i time smanjio troškove razvoja. Saab bi dakako profitirao činjenicom kako neće trebati financirati razvoj već samo otkupiti postojeću tehnologiju. Pojedini izvori javljaju kako su ova dva proizvođača već započela pregovore, a neki idu i toliko daleko da tvrde kako su već postigli i dogovor oko nekih pitanja.

Navodno je riječ o Minijevim motorima te platformama. Prvi bi se koristili u spomenutom 9-2 te sljedećem 9-3, dok bi platforme bile iskorištene za model 9-2. Konkretno, radilo bi se o 1,6-litrenim turbo benzinskim i dizelskim motorima snage 190, odnosno 115 KS, a koje bi u Saabu mogli dodatno prilagoditi i modificirati prema svojim potrebama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara