Schwarzenegger Greti poklonio Teslu, a po gradu se vozi u Pintzgaueru 718K 6x6

Schwarzenegger Greti poklonio Teslu, a po gradu se vozi u Pintzgaueru 718K 6x6
Foto: XouTube, EPA

NAKON što je desetljećima promovirao vojna vozila, Arnold Schwarzenegger zadnjih se godina kao preobraćenik snažno angažirao pri promociji ekološki prihvatljivih vozila.

Već na mjestu guvernera Kalifornije odlučio se riješiti rastrošnih Hummera, a prije nekoliko godina u prodaju je otišao i Unimog, Mercedesovo radno vozilo kraj kojeg i G-klasa djeluje anemično. Vozio je Arnie i tenk, a onda je odjednom prešao na bicikl te se nastavio voziti isključivo u električnim automobilima, pa i električnoj preradi Hummera. Prije spomenute G-klase se nije odrekao, a čak je i bio prisutan na prošlogodišnjoj premijeri nove generacije.

>> Urnebesno: Htjeli su kupiti električni auto, ali su naletjeli na Schwarzeneggera

I tako biciklirajući otkrio je Gretu Thunberg kojoj je poslao Teslin automobil kojim bi se mogla na ekološki prihvatljiv način kretati po SAD-u tijekom UN-ovog summita u New Yorku. U njoj je vidio inspiraciju i divio joj se, a onda se, kad su se kamere ugasile, vratio starom poroku.

Od svih vozila izabrao je jedino preostalo koje mu pristaje. Naravno, to je Pintzgauer, i to 6x6 verzija kakva je uobičajena već desetljećima kao radno vojno vozilo. Imala ga je vojska bivše Jugoslavije, a nije mrzak ni hrvatskim vojnicima.

No, ovdje je fer reći kako je Schwarzenegger ipak koliko-toliko mislio na ekologiju. Kupivši tvorničku izvedbu 6x6 718K pokretanu 2.4 šestcilindarskim dizelašem iz VW-a koja troši i do 15 litara nafte na 100 km, poslao ju je na doradu. I to u S-Tec gdje je vozilo modificirano u skladu s Arnoldovim zahtjevima. Naravno, osnovna mehanika s blokadama diferencijala je zadržana, dok je pogonski motor sada ojačan sa 112 na čak 180 KS, ali uz dramatično nižu potrošnju goriva. Da, Pinz je i dalje opak, a povući će i preko 115 km/h.

Podsjetimo, Pinzgauer je 1971. godine rođen u Grazu, u tvornici Magna-Steyr, a proizvodi se i danas. Koje desetljeće ranije u istom austrijskom gradu rođen je i Arnold. Tko zna, možda je pod stare dane kod Scwarzeneggera proradio sentiment, a ovako je imao i opravdanje za česta putovanja do Austrije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara