Tesla Model Y je predstavljen, evo što nudi za 39.000 USD

Tesla Model Y je predstavljen, evo što nudi za 39.000 USD
Foto: Tesla Motors

NA specijalnoj manifestaciji održanoj noćas u Los Angelesu Tesla je predstavila Model Y, model kompaktnog crossovera s dakako električnim pogonom i premium potpisom.

Najvažniji je to novitet na električnom tržištu odmah iza Modela 3. Dovoljno govori sami podatak kako se radi o tipu modela koji koncepcijski (kompaktni SUV-crossover) i cijenom (30-50.000 USD) najčešće biraju Ameri pri odabiru novog automobila. Jedina je razlika što su iz Tesle sada ponudili takav model s električnim pogonom.

Model Y na tržište dolazi dogodine, zajedno s osjetno ekskluzivnijim Roadsterom i modelom Semi iz gospodarske domene. Nudit će se u četiri izvedbe, a startna Standard Range će imati početnu cijenu od 39.000 USD. Ali na nju će trebati čekati bar do proljeća 2021. godine jer će Tesla prvi nuditi skuplje izvedbe, i to počevši od jeseni 2020. godine.

A od njih je najjeftinija Long Range izvedba s 482 km dosega, ubrzanjem do 96 km/h za 5,5 sekundi i maksimalcem od 209 km/h. Stajat će 47.000 USD. Dalje slijedi AWD izvedba s Dual Motor izvedbom, a ona nudi 217 km/h, 4,8 sekundi do 96 km/h, preko 500 km dosega, sve uz cijenu od 51.000 USD.

Konačno, tu je i Performance izvedba. Ima nešto manji doseg (450 km), ali zahvaljujući moćnim motorima juri preko 240 km/h, na 96 km/h je za 3,5 sekundi i stoji 60.000 USD.

I kao što smo očekivali, Musk i Tesla su u pogledu dizajna igrali na sigurnu kartu. Pomalo neemotivan pristup donosi presliku Modela 3 s kojim i dijeli mehaniku, a razlike su minimalne, tek u svjetlima i prevjesima. Straga pak sličnost se pronalazi u Modelu X, ali i u Mazdi 3 koja je poslužila kao uzor. U kabini pak na ponudi je horizontalno orijentiran 15-inčni info zaslon, panoramski stakleni krov, sedam sjedala i do 1.860 litara tovarnog prostora s preklopljenim stražnjim sjedalima.

U Tesli jako puno očekuju od ovog modela. Oni najoptimističniji prognoziraju da će se ovo brzo postati najprodavaniji Teslin model. Neki poput prvog čovjeka Tesle idu i korak dalje govoreći kako će se prodavati bolje i od Modela 3 i Modela S zajedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara