Tko proizvodi najpouzdanije automobile?

Tko proizvodi najpouzdanije automobile?
Foto: 123RF,Tesla Motors, Lexus

JEDNO od najčešće postavljenih pitanja kod potencijalnih kupaca najčešće ne dobiva jednoznačan odgovor.

No, tu su brojna istraživanja koja na temelju iskustva vlasnika, ali i servisnih statistika rezultiraju ljestvicom pouzdanosti pojedinih modela, a potom i marki vozila. A na tim ljestvicama redovito su u vrhu japanske i korejske marke uz ponešto njemačkog začina. Dno je pak gotovo uvijek bilo u znaku britanskih i talijanskih marki. I da, ovdje svakako valja razlikovati istraživanja pouzdanosti od onog zadovoljstva vlasnika, kao i radi li se o novim ili rabljenim automobilima.

Što kaže Consumer Reports?

U ovogodišnjem izdanju istraživanja pouzdanosti oglasio je se i Consumer Reports sa svojom ljestvicom u okviru Annual Auto Reliability Survey. Ona pokazuje tradicionalno visoko pozicionirane japanske brendove kao što su Lexus, Mazda i Toyota.

Također, primjetno je da su se i neki tzv. fenjeraši popravili, prvenstveno zbog redizajna, pa su se tako popeli Mini, Chrysler i ostali. Još jedan dokaz podizanja kvalitete proizvoda kroz redizajne.

Izuzetak su Volkswagenovi Atlas i Tiguan koji su ostali jednako problematični kao i 2018. godine kad su lansirani, ističu u CR-u. Isto vrijedi i za Acuru koja je zabilježila rekordan pad na godišnjoj razini, i to od čak devet mjesta.

Zanimljivo, pali su i njemački ponosi, Audi i BMW, a pohvaliti se ne može ni Subaru. Novi A6, X5 i Forester su oborili rezultate prije spomenutih marki. Zanimljivo, u grupu problematičnih ulazi i novi BMW serije 3, pa i Audi Q8.

Recimo i kako su zbog manjka modela iz istraživanja izostavljeni Fiat, Jaguar, Land Rover, Maserati i Ram, sve odreda kandidati za začelje.

Popravak Tesle

Teslu je CR oduvijek kritizirao zbog manjkave pouzdanosti. Svi modeli su u prošlosti kotirali dosta nisko. Sada su se popravili i stigli do klasifikacije "preporučljivi“, posebno Model 3 i Model S. Ali Tesla je još uvijek nisko, na 23. od ukupno 30 mjesta.

Japanci su predvodnici

S prosječnim rezultatom od 81 bodova (od mogućih 100) na vrhu je Lexus. Slijede ga Mazda i Toyota sa 77 bodova, a onda su tu još Porsche (75) i Genesis (71), koji zaokružuju top 5.

Na samom dnu je luksuzni američki brand. Cadillac je s 23 osvojena boda lošiji i od Alfa Romea (27), Acure (29), pa i Volkswagena (33). Da, VW je pao za devet mjesta, pa se našao na dnu ljestvice. A problemi su vezani uz elektroniku, opremu i sustav goriva.

A gledano po modelima, najgori od najgorih su ipak domaći. To su Chevrolet Colorado sa 4 i Chevrolet Camaro s tek 5 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara