Toyota i Ford udružili snage

Toyota i Ford udružili snage

TOYOTA  Motor Corporation (TMC) i Ford Motor Company (Ford) su jučer objavili da je potpisan ugovor o međusobnoj suradnji na području razvoja hibridnih pogona i patenata s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

Prema ugovoru se Fordu dopušta korištenje i ugradnja Toyotinih hibridnih sustava u buduće modele. Također, američki proizvođač je stekao pravo na korištenje svih patenata na razvoju osobnog hibridnog sustava, koji će biti dovršen u bliskoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Ford se obvezao da će i dalje raditi na smanjenju negativnog utjecaja na okolinu, kako na planu proizvodnje, tako i u pogledu svojih proizvoda. Prema najavama, prvi hibridni sustav s preko 100 novih patenata će biti dovršen do kraja godine, a prvu primjenu će doživjeti na SUV modelu Escape. Tako će Ford imati čast da prvi u svijetu predstavi potpuno hibridan model SUV klase.

TMC je posebno cijenjen u "zelenom lobiju". To i ne čudi s obzirom da je Toyota Prius s 200.000 prodanih primjeraka prvo hibridno vozilo koje je doživjelo masovnu proizvodnju. Japanski koncern je sličan ugovor potpisao s Nissanom, što će se itekako odraziti na rast popularnosti nekonvencionalnih sustava proizvodnje energije u automobilskoj industriji.

 

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara