Toyota Prius – "Car of the Year 2005"

Toyota Prius – "Car of the Year 2005"

EUROPSKI automobil 2005. godine je Toyota Prius. Tako je odlučilo 58 članova žirija, koji su drugoj generaciji Toyotinog hibrida dodijelili laskavu titulu. Nakon dva kruga glasovanja, Prius je u konkurenciji sedam finalista proglašen pobjednikom s ukupno 406 osvojenih bodova.

Žiri koji su činili automobilski novinari iz 22 zemlje, imali su zadatak da bodove rasporede između sedam finalista tj. sedam najznačajnijih europskih noviteta u proteklih dvanaest mjeseci. Svaki član je morao imao zadatak rasporediti 25 bodova na barem pet kandidata. Sudeći po rezultatima, pobjednika nije bilo teško odabrati. Pomalo neočekivano s obzirom da japanske marke nisu imale previše sreće u proteklim izborima. Naime, tijekom izbora, koji se neprekidno održava od 1964. godine, japanski automobili su samo dvaput bili proglašeni najboljima. Riječ je o Nissan Micri (1993.g) i Toyoti Yaris (2000. g).

Tadashi Arashima, Predsjednik i CEO  Toyota Motor Marketing Europe izjavio je: " Oduševljeni smo što možemo primiti nagradu za Europski Auto godine 2005 za Toyotu Prius. Vjerujemo kako hibridna tehnologija, kakva je ugrađena u Prius, sa našim revolucionarnim  Hybrid Synergy Drive sustavom, predstavlja veliki korak naprijed sa ciljem reduciranja onečišćenja okoliša,  dok su u isto vrijeme unapređena vozna svojstva. Ponosni smo i počašćeni činjenicom da je Prius dobio priznanje veoma prestižne grupe novinara koji sačinjavaju žiri.  Ovo je velika prekretnica kod priznavanja hibridnog pogona i svih potencijala koje nudi tehnologija sutrašnjice. Također je to veliko ohrabrenje i poticaj našem radu na razvoju vozila koja ne onečišćuju okoliš.”

Prius, prvi svjetski hibrid masovne proizvodnje, poznat je po svojoj kombinaciji električnog motora i benzinskog motora. Toyota Hybrid Synergy Drive spada danas među najbolje pogonske sustave budućnosti, kako po svojim karakteristikama, tako i po mogućnosti implementacije u širok spektar vozila. Tako istovjetan sustav posjeduje i Lexus RX 400h, prvi luksuzni SUV s hibridnim pogonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svoje prezentacije 2004.godine, prodaja Priusa u Europi raste, a očekuje se da će do kraja ove godine doseći  8.500 vozila. Iduće godine, plan prodaje je postavljen na 15.000 primjeraka za tržište Europe, dok će povećanje prodajnih kapaciteta omogućiti prodaju 180.000 vozila na svjetskoj razini.

Više o Toyoti Prius možete pročitati ovdje.

Konačni poredak:

Model             Osvojeni bodovi
1. Toyota Prius       406
2. Citroen C4         267
3. Ford Focus         228
4. Opel Astra         180
5. Renault Modus      151
6. Peugeot 407        135
7. BMW serije 1        83

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara