U jednoj zemlji regije vozači ne smiju gorivo točiti sami

U jednoj zemlji regije vozači ne smiju gorivo točiti sami
Ilustracija: Žarko Bašić/Pixsell

DOK VOZAČI u većini europskih gradova, u zemljama regije pa i u dijelu BiH - Republici Srpskoj, mogu sami točiti gorivo na benzinskim pumpama, u Federaciji BiH to nije moguće jer je i dalje na snazi Pravilnik iz bivše Jugoslavije, star 48 godina koji to zabranjuje, piše Klix.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su im da Odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva koji je na snazi u Federaciji BiH od 2009. godine nije regulirano pitanje samostalnog točenja goriva na benzinskim pumpama.

"S obzirom da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije donijelo podzakonski propis o izgradnji stanica za snabdijevanje gorivom motornih vozila i o uskladištavanju i pretakanju goriva, u Federaciji BiH i dalje je na snazi Pravilnik o izgradnji stanica za snabdijevanje gorivom motornih vozila i o uskladištavanju i pretakanju goriva iz 1971. godine, a u kojem se navodi: 'Automati za točenje koji rade na principu samoposluživanja mogu se postavljati samo na stanicama koje su pod stalnom kontrolom zaposlenog osoblja i ako to odobri nadležni organ'", kazali su Klixu iz FUCZ-a.

Čeka se propis u FBiH

S druge strane, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u FBiH nadležna su za inspekcijski nadzor u skladištima zapaljivih tečnosti do 1.000 kubnih metara, što se odnosi i na benzinske stanice.

"Benzinske stanice na području Kantona Sarajevo koje su u našoj nadležnosti, projektirane su i izgrađene tako da na njima nije predviđeno samoposluživanje, niti su postavljeni odgovarajući aparati za samoposluživanje. Uz to nemaju odobrenje nadležnog organa. Nakon što resorno ministarstvo donese propis, moguće je da će biti propisani uvjeti za samoposluživanje na benzinskim stanicama", odgovorili su Klixu iz Inspektorata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Zdravstveni stručnjaci ističu kako točenje goriva može biti štetno po zdravlje zbog udisanja toksičnih kemikalija iz goriva koje mogu oštetiti DNK stanice u plućima.

Ipak, aparati za samoposluživanje na benzinskim stanicama ili pumpni automati moraju ispunjavati visoke kriterije i posjedovati certifikate nadležnih institucija države koji garantiraju sigurnost kupcima.

Ovakvi aparati, koji se mogu naći i u BiH, rade na jedinstvenom principu, a u svakom slučaju radnici na pumpi mogu pružiti pomoć vozačima prilikom korištenja aparata. Krajnji je cilj, ističu distributeri ovih automata, kroz fleksibilnu i inovativnu tehnologiju unaprijediti poslovanje i doživljaj krajnjih korisnika na benzinskim stanicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara