Uradi sam: Kako zamijeniti žaruljice prednjih svjetala

Uradi sam: Kako zamijeniti žaruljice prednjih svjetala
Foto: Pixabay.com

ISPRAVNA prednja svjetla jako su važna za sigurnu vožnju automobila i zato je dobro da ih znate sami osposobiti kada žaruljice pregore.

Prednja i stražnja svjetla spadaju među ključne dijelove svakog vozila. Pored toga što omogućavaju vozaču da do željenje destinacije stigne što sigurnije, ujedno čine da vozilo bude uočljivo za druge vozače na cesti. Iz tog razloga je važno da prvenstveno prednja svjetla uvijek budu u funkciji, pored činjenice da vožnja s pregorjelim svjetlom, predstavlja kršenje prometnih propisa i dovodi vas u mogućnost da platite kaznu. 

Zamjena žaruljica na prednjim svjetlima nije teška i može se izvesti u nekoliko jednostavnih koraka, navodi Auto Simple.

1. Za početak, potrebno je utvrditi koji je tip žaruljice u upotrebi u vašem vozilu, što se može pronaći u knjizi s uputama za upotrebu vozila ili na internetu.

2. Nakon toga, potrebno je locirati i pristupiti žaruljicama prednjih svjetala, što se čini otvaranjem poklopca jer ovom sklopu nije moguće pristupiti s vanjske strane.

3. Sljedeće što treba napraviti je otpojiti žice s napajanjem sa stražnje strane žaruljice, odnosno kućišta. Kako su žice s napajanjem pričvršćene za mehanizam na kojem se nalazi i žaruljica svjetla, potrebno je odvojiti mehanizam od kućišta.

4. Pritiskanjem ili odrvrtanjem žaruljice, ona će se odvojiti od grla za koje je pričvršćena. Na prednjim svjetlima najčešće je dovoljno otkopčati poprečnu metalnu "oprugu" i izvići žarulju.

5. Završni je korak postavljanje nove žaruljice i povezivanje sklopa na koji su pričvršćene žice s napajanjem za kućište.

Prije nego što se upustite u ovaj naoko mali izazov znajte da je najpametnije i prije nego što pregori žarulja, provjeriti u uputstvima automobila kako se mijenja. U pravilu, kod novijih automobila je pristup dodatno otežan, a nerijetko je potrebno ukloniti poneki dio, poput akumulatora ili grla posude za dolijevanje tekućine za vjetrobran. U suprotnom, zamijenu možete odraditi u servisu, a tu ćete uslugu platiti i do dvjestotinjak kuna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara