VIDEO Yugo je trunuo u pustinji 15 godina, hoće li upaliti?

VIDEO Yugo je trunuo u pustinji 15 godina, hoće li upaliti?
Screenshot: Youtube

UPRAVO to se pita jedan "sretnik" koji je u Americi naletio na napušteni Yugo i kupio ga za 50 dolara.

A to definitivno nije toliko rijetka prilika. Jugoslavija ih je 1980-ih u Ameriku isporučila preko 140 tisuća primjeraka te je to ostao, htjeli priznati ili ne, jedan od najvećih izvoznih proizvoda u povijesti ove regije. Prodavao se po cijeni od 3990 dolara, a danas ga se svi sjećaju kao jugoslavenskog poluproizvoda izrazite nepouzdanosti. 

Sama vrijednost ovog automobila i nekadašnje autoindustrije je priča za sebe, no o pouzdanosti automobila moglo bi se dogovoriti. Najnoviji primjer zorno pokazuje da ovaj auto zbog jednostavne i provjerene konstrukcije uz malo pažnje može služiti godinama, ali i da ga se relativno lako može vratiti u život.

Konkretni primjerak je nekadašnji top model GVX, a stajao je punih 15 godina napušten u pustinji. Zub vremena napravio je svoje, a svoj obol dali su i glodavci na području plastičnih dijelova i kablova. Jedan Youtuber poznat po kanalu Vojnik SFRJ je odlučio uz malo dotjerivanja pokušati vratiti auto u život. Pogledajte što je bilo nužno napraviti i je li Yugo na koncu upalio.

 

A kako je kupljen Yugo i u kakvom je stanju inicijalno bio, pogledajte u nastavku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara