VIDEO Za novi su rekord gotovo 28 sati bez stajanja vozili brzinom od 165 km/h

VIDEO Za novi su rekord gotovo 28 sati bez stajanja vozili brzinom od 165 km/h
Screenshot: YouTube

PRECIZNIJE rečeno, novi rekord utrke Cannonball, koja spaja istočnu i zapadnu obalu Amerike, iznosi 27 sati i 25 minuta.

Još 2013. godine Ed Bolian i Dave Black su prvi oborili vrijeme vožnje na manje od 30 sati, no od tada se nije našao nitko sposoban ili dovoljno lud da rutu dugu 3545 odveze km u manje od 28 sati i 50 minuta. A onda je ove godine nakon opsežnih priprema stigao trio koji je vrijeme spustio na nevjerojatnih 27 sati i 25 minuta. Prevedeno to znači da su vozili prosječnom brzinom od čak 165,7 km/h, osjetno višom od maksimalno dozvoljene na pojedinim cestama Amerike.

Da, Cannonball se vozi javnim prometnicama bez ikakvog odobrenja vlasti ili pak sigurnosnih priprema policije. Naprotiv, sudionici ovakvog pothvata su redovito smrtni neprijatelji policije, a ako ih se i uhvati, bit će suočeni sa zatvorskom kaznom.

Stoga ne čudi što su automobil opremili brojnim modernim tehnologijama, od radar detektora (Net Radar, Escort max 360) do tzv. jammera, termovizije i klasičnog nadzora dalekozorom. Upravo tako, jedan je putnik uvijek dalekozorom skenirao cestu ispred, a tu su bile i brojne volonterske patrole, njih 18, koje su javljale o poziciji onih pravih policijskih stotinama kilometara ispred.

A auto koji je izabran za ovaj pothvat je bio Mercedes. I to ne bilo koji, nego tunirani E63 AMG s preko 700 KS. Razlog je jednostavan - treba im pouzdano vozilo koje može izdržati visoku putnu brzinu, i to satima bez stajanja. Na putu duljem od 3500 km stali su samo četiri puta zbog tankiranja te tako izgubili svega 22 minute. Naravno, nije Mercedes toliko štedljiv, nego je dobio dodatni spremnik kapaciteta 45 galona ili oko 170 l.

A kako bi Mercedes bio manje zamjetan na cesti malo su ga maskirali. Maskama su preoblikovana svjetla pa je auto na kraju izgledao kao stara Honda Accord. I da, na ovoj pustolovini, koja se u mnogočemu kosi sa zdravim razumom, policija ih nije zaustavila niti jednom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara