Volkswagen Jetta – od idućeg tjedna u prodaji

VOLKSWAGEN će 3. lipnja ponuditi njemačkim kupcima novu generaciju limuzine na bazi Golfa koja se odsad zove Jetta.
 
Povratak imena Jetta uslijedio je nakon prihvaćanja globalnog pristupa tvrtke svim bitnim svjetskim tržištima. Uostalom, Jetta je ne samo najpopularniji Volkswagen u SAD-u, već i najprodavaniji europski model. Tako će nakon traženja, koje je počelo s Ventom, a potom Borom, konačno završiti vraćanjem starog imena, nekad vrlo traženog u nas.

Izuzmemo li ime, nasljednik Bore je potpuno novi automobil. Istina, nastao na osnovi Golfa V, ali i značajno individualiziran u odnosu na prethodnika. Kako bi bio zamijećen i jasno se istaknuo u poplavi kompaktnih limuzina, Volkswagenov adut po uzoru na Passat i Golf GTI preuzima novu masku s kromiranim detaljima. Tu sličnost sa skupljim modelima ne prestaje. Stražnja svjetla s LED tehnologijom novi su recept njemačkog proizvođača kojim se želi srušiti mit o konzervativnoj marki namijenjenoj starijoj klijenteli.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija
 
Vanjske mjere otkrivaju težnje ka višem razredu. Jetta je narasla na 4,56 metara što je povećanje od čak 18,2 centimetara. Nešto je manje povećanje u širinu i visinu, tek 2,5 odnosno 1,5 centimetara, dok je nova platforma donijela 6,5 centimetara veći razmak između osovina. Krajnji efekt je jednak onom kod Passata, automobil se ističe pozamašnim prevjesima, a ukupno gledano puno je otmjeniji.

Da se radi o pravom obiteljskom automobilu, a ne o nužnom kompromisu, dovoljno govori podatak o zapremini prtljažnika. On se povećao punih 72 litre i sad iznosi čak 527 litara. 

Ponuda motora poznata je s Golfa. Radi se o pet opcija, tri benzinske (1.6 FSI/115 KS, 2.0FSI/150 KS, 2.0 T-FSI/200 KS) i dvije dizelske (1.9/105 KS, 2.0/140 KS) uz napomenu da će dizelaši biti dostupni i sa odličnim DSG mjenjačem.

Dolaskom Jette Volkswagen je u  kratkom roku unaprijedio obiteljsku ponudu u nižem segmentu. Pored limuzinske izvedbe Golfa, nedavno je predstavljen Golf Plus, dostupan na hrvatskom tržištu. 

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara