Volvo potvrdio novi XC90

Volvo potvrdio novi  XC90

NAKON skoro 13 godina od predstavljanja sadašnjeg modela švedski je proizvođač napokon službeno potvrdio kako će 2014. na tržište stići novi veliki SUV-a, sljedeća generacija modela XC90.

U Volvu su objavili i namjeru za proizvodnjom rivala Audijevom Q3, no njegov će dolazak ovisiti o pronalasku partnera s kojim bi dijelili platformu. Podvozje koje koristi nedavno predstavljeni V40 potječe od Forda, prijašnjeg vlasnika, i Volvo ga više neće koristiti na novim modelima. U Volvu su čak spremni podijeliti svoja znanja i resurse kako bi se domogli odgovarajuće platforme. Pregovori se navodno već vode s nekoliko proizvođača. Ako sve bude po planu manji SUV možemo očekivati sredinom ovog desetljeća.

Što se pak velikog novog SUV-a tiče bit će to prvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

model koji će se temeljiti na novoj modularnoj platformi pod nazivom SPA (Scaleable Platform Architecture), a koja će poslužiti i kao osnova za razvoj sljedeće generacije modela S60, V70, XC60 i S80.

U XC90 će se ugrađivati i nova linija 4-cilindričnih motora pod oznakom VEA (Volvo Environmental Architecture). U konačnici bi se na tržištu trebao naći i plug-in hibrid kojeg će pokretati pogonski sklop razvijen sa Siemensom.

Dimenzije se ne bi trebale mijenjati, a isto vrijedi i za ponudu prostora te hvaljenu razinu praktičnosti sadašnjeg modela. Dizajn vanjštine će predstavljati daljnju evoluciju, što se da vidjeti na ranije objavljenim skicama. Realno gledano, unutrašnjost bi trebala biti luksuznije uređena i bogatije opremljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara