Volvo sprema plug-in dizelske hibride

Volvo sprema plug-in dizelske hibride

DO 2011. švedski će proizvođač tržištu ponuditi svoj prvi produkcijski plug-in dizelski hibrid. Radit će se o nasljedniku modela V70, čiji je pogonski sklop već u poodmakloj fazi razvoja, a Volvo ga razvija zajedno s Vatenfallom, jednim od europskih vodećih dobavljača električne energije.

S hibridnim dizelima možemo reći kako je Volvo odlučio slijediti PSA grupaciju. Prema sadašnjim planovima budući će V70 pokretati 2,4-litreni 5-cilindarski motor snage 210 KS te 50 kW snažan elektromotor. Turbodizelaš će pokretati prednje, a električni motor stražnje kotače. Tako će ovaj hibrid biti poput onih PSA koncerna, odnosno s pogonom na sva četiri kotača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci iz Volva najavljuju autonomiju od oko 1.200 km te emisiju ugljičnog dioksida manju od 50 g/km. Za to će biti zaslužne i litij-ionske baterije koje će omogućiti zadovoljenje svakodnevnih potreba  u tzv. zero-emission modu, dakle vožnje isključivo s električnim pogonom. Baterije će putem kućne utičnice biti moguće napuniti za otprilike šest sati. Kao zanimljivost valja spomenuti činjenicu da će sustav punjenja biti povezan s alarmom koji će vas upozoriti ukoliko vam primjerice neki šaljivdžija proba preko noći sabotirati punjenje iskopčavanjem kabela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara