VIDEO Vožnja iz pakla: BMW-u se zaglavio gas na 160 km/h

VIDEO Vožnja iz pakla: BMW-u se zaglavio gas na 160 km/h

 Screenshot: YouTube, Facebook (Fellsmere Police Department)

POMALO nesvakidašnja pojava na floridskoj autocesti I-95 dogodila se početkom tjedna dok je policija krčila put ispred jurećeg BMW-a. 
 
Prema dostupnim informacijama radilo se o vrlo opasnoj situaciji za koju se još uvijek nije utvrdio uzrok problema. Vozač BMW-ovog SUV modela X5 pozvao je 911 i obavijestio dispečera da mu se papučica gasa zaglavila i da ne može spriječiti daljnje ubrzanje automobila, a kamoli zaustaviti vozilo. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je pedala gasa zaglavljena na mom autu, ja sam na I-95. Mičite mi se s puta!" panična je poruka vozača dispečeru.

Bila je to prava vožnja iz pakla za Josepha Coopera dok je BMW-om jurio autocestom brzinama i do 160 km/h, te pritom pokušavao izbjeći sporije sudionike u prometu. U pomoć stiže nekoliko automobila prometnih patrola koje su krčile put ispred BMW-a. Pokušali su automobil zaustaviti u tri navrata postavljanjem policijskih šiljaka, tzv. Stop Stick naprava, ali nisu uspjeli zaustaviti vozilo. S probušenim prednjim gumama BMW je nastavio brzinom od oko 60 km/h. U konačnici je automobil zaustavljen opasnim PIT manevrom (Pursuit Intervention Technique) zaustavljanja vozila u potjeri. 

Vozač BMW-a završio je u bolnici zbog bola u prsima, a BMW u policijskoj stanici gdje će biti temeljito pregledan. 
 

Na cijeli slučaj reagirao je i glasnogovornik BMW-a izjavivši kako će u potpunosti surađivati na istrazi. Također, naglasili su kako su BMW-i, pa i X5 iz 2003., opremljeni brojnim sigurnosnim rješenjima koja sprečavaju ovakve situacije. "Svi BMW-ovi modeli, pa i X5, imaju pedalu elektronskog akceleratora koji koristi softver prema kojem se premosti gas svaki put kada se pritisne kočnica u vožnji. Ako prepozna da su obje pedale pritisnute smanjit će snagu motora i polako zaustaviti vozilo", stoji u pojašnjenju iz BMW-a.U BMW otklanjaju mogućnost da se papučica gasa zaglavila zbog tepiha. Automobil se moglo zaustaviti ubacivanjem u prazan hod (N), ili gašenjem motora bez vađenja ključa, pojašnjavaju u BMW-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara