Ako radite vikendom, imate veći rizik od depresije, kaže istraživanje

Ako radite vikendom, imate veći rizik od depresije, kaže istraživanje
Foto 123RF

NOVO istraživanje otkrilo je da žene koje previše rade imaju veći rizik od depresije od muškaraca koji rade isto toliko vremena, a rad vikendom može pridonijeti mentalnim problemima.

Istraživanjem su analizirani podaci 20 tisuća zaposlenika i kod žena koje rade više od 55 sati tjedno uočeno je 7,3 posto više simptoma depresije u odnosu na žene koje tjedno rade između 35 i 40 sati.

Znanstvenici s UCL-a i sveučilišta Queen Marry iz Londona su uočili da rad vikendom također povećava rizik od depresije među pripadnicima oba spola. Žene koje rade vikendom imale su 4,6 posto više simptoma depresije od onih koje rade samo preko tjedna, dok je kod muškaraca taj postotak veći za 3,4 posto ako rade vikendima.

Simptomi koji su prepoznati su osjećaj bezvrijednosti i nesposobnosti.

Znanstvenici smatraju da se veza između rada vikendom i depresije pojavljuje zbog toga što osobe koje rade vikendom češće imaju manje plaćene poslove, kod kojih je depresija i inače češća.

Nezadovoljstvo poslom također može doprinijeti lošem raspoloženju.

"Teško je utvrditi točne uzroke, ali znamo da se mnoge žene suočavaju s većim teretom od muškaraca jer i kod kuće obavljaju više posla što dovodi do preopterećenosti, pritiska i goleme odgovornosti. Utvrdili smo i da su najdepresivniji radnici starije osobe s nižim primanjima, pušači, uglavnom obavljaju fizičke poslove i općenito su nezadovoljni poslom", rekao je glavni autor istraživanja Gill Weston i dodao da se nada da će ovi rezultati potaknuti poslodavce da pronađu načine za smanjenje opterećenja na radnom mjestu i porade na potporama za žene koje rade više sati u tjednu od standardnih 40.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara