Ako ste solo i imate psa, vjerojatno ćete duže živjeti. Evo zašto

Ako ste solo i imate psa, vjerojatno ćete duže živjeti. Evo zašto
Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJE provedeno na nekoliko švedskih sveučilišta i na Sveučilištu Stanford, koje je trajalo 12 godina i provedeno je na uzorku od čak 3,4 milijuna odraslih osoba između 40 i 80 godina, došlo je do zaključka kako biti vlasnik psa znači i biti vlasnik zdravijeg srca.

Švedska je odabrana kao uređena zemlja u kojoj svi vlasnici pasa moraju registrirati svoga ljubimca pa je moguće istraživanje provesti na većem uzorku.

Ako je pas dio obitelji, šanse za srčana oboljenja su smanjene za 11 posto, a čak su 33 posto veće šanse da ćete duže živjeti. Istraživači tvrde da je to zato što psi svojim vlasnicima pružaju društvenu i emotivnu potporu, a "tjeraju" ih i na aktivan život. Osim toga, psi u njihove živote unose nove bakterije pa tako ljudski organizam jača. 

Kako su pokazala prethodna istraživanja, s obzirom na to da samci imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, posjedovanje psa moglo bi biti odlična "preventiva".

Naravno, to ne znači da će vam samo posjedovanje psa osigurati dug život, ali jedno je sigurno - udomljavanjem psa dobit ćete veliko, čupavo klupko ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara