Češnjak je najbolji prebiotik, potvrdili su znanstvenici

Češnjak je najbolji prebiotik, potvrdili su znanstvenici
Foto: 123RF

U našim crijevima živi oko milijun bakterija, što dobrih, što potencijalno loših, odnosno patogenih. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da broj dobrih prevladava u odnosu na broj loših bakterija.

U očuvanju zdrave i uravnotežene crijevne mikroflore važnu pripomoć nude prebiotici, neprobavljiva vlakna koja dobre bakterije, odnosno probiotici koriste kao hranu. 

Prema istraživanju American Journal of Clinical Nutrition iz 2018. godine otkriveno je da pronađena prebiotička vlakna u određenim namirnicama mogu biti korisna za naša crijeva, a jedna od namirnica bogata tim vlaknima je i češnjak.  

Češnjak je namirnica bogata inulinom, koji služi kao rezervni ugljikohidrat. Inulin se prije svega razmatra zbog svog pozitivnog učinka na crijevnu mikrofloru. Brojne su studije potvrdile stimulativno djelovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 grama dnevno.

Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka, a to su prije svega bifidobacteria i lactobacilli, hranjenje tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. 

Češnjak je također poznat po svojim antioksidativnim, antimikrobnim i antitumorskim svojstvima te može spriječiti bolesti srca, ističu stručnjaci, a najbolje ga je jesti sirovog. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara