Četkicu za zube je potrebno mijenjati češće nego što mislite

Četkicu za zube je potrebno mijenjati češće nego što mislite
Foto: 123RF

MNOGI od vas su se sigurno pitali kada je pravo vrijeme za zamjenu četkice za zube. Odgovor na to pitanje dao je za Popsugar stomatolog Jeffery Sulitzer.

"Vaša je četkica za zube odlična za uklanjanje bakterija sa zubi i zubnog mesa, no kad je isperete, uklanjate većinu toga, ali ne sve. Neke bakterije još uvijek mogu ostati na četkici, zbog čega ju je potrebno zamijeniti nekoliko puta godišnje", rekao je stomatolog Jeffery Sulitzer.

"Predlažem zamjenu četkice za zube svaka tri mjeseca. Ne samo da njena vlakna mogu postati lomljiva već se počinju savijati i otpadati. Kada se to dogodi, četkica više ne čisti pravilno vaše zube", izjavio je stomatolog Sulitzer. 

Ako ste bili bolesni, četkicu bi bilo dobro baciti i prije, njegov je savjet.

"Vjerojatnost da se zarazite četkicom za zube koju ste koristili dok ste bili bolesni je mala. Međutim, nije loše zamijeniti je zbog drugih potencijalno štetnih bakterija", rekao je.

Najbolji savjet da vaša četkica traje jest da je držite čistom i suhom. Možete je i dezinficirati vodicom za ispiranje usta ili alkoholnim octom. 

"Mnogi moji pacijenti to rade, ostave ih da se namaču preko noći. Iako, dovoljno je da četkicu ostavite deset minuta u kipućoj vodi kako biste je dezinficirali", savjetovao je stomatolog. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara