Čokolada ne uzrokuje akne: Liječnica razbila najčešći mit o prištićima

Čokolada ne uzrokuje akne: Liječnica razbila najčešći mit o prištićima
Foto: Instagram

AUSTRALSKA liječnica Preeya Alexander otkrila je sve što trebate znati o mrskim prištićima. Pojasnila je da se akne pojavljuju kada su pore na koži začepljene mrtvim stanicama kože, uljem ili bakterijama.

"Akne su kompleksan proces", uvodno je napisala na svom Instagram profilu na kojem ljude educira i savjetuje o zdravstvenim tegobama.

"To uključuje tri procesa. Može doći do lučenja sebuma (masne supstance), začepljenja malih lojnih žlijezda i bakterijske infekcije koju karakteriziraju crvene upaljene akne."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Wholesome Doctor (@thewholesomedoctor)

Dr. Alexander kaže da su najveći mitovi da akne uzrokuju nečista koža i jedenje previše čokolade i junk fooda.

"Nema dokaza da su to okidači za akne. Jasno je da akne uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica kože, pojačano lučenje sebuma, odnosno masna koža i bakterije", pojašnjava.

Još neke zablude koje često čuje su da su načini rješavanja akni istiskivanje i piling grubom rukavicom koja će ih ukloniti.

"Istiskivanje prištića uzrokuje ožiljke i dublje infekcije kože", ističe.

Tvrdi da ljudi koji se bore s aknama ne bi trebali trošiti bogatstvo na proizvode za njegu kože jer to može dovesti do još većih iritacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Wholesome Doctor (@thewholesomedoctor)

"Prehrana s niskim glikemijskim indeksom može biti učinkovita, a postoje i tretmani, uključujući pijenje kontracepcijskih pilula koje mogu pomoći u smanjenju akni", dodala je.

Antibiotike preporučuje kada je u pitanja upala, a pomoć dermatologa savjetuje svima jer akne mogu itekako utjecati na samopouzdanje pojedinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara