Evo kako ćete sigurno oprati odjeću u vrijeme koronavirusa

Evo kako ćete sigurno oprati odjeću u vrijeme koronavirusa
Foto: Pixabay

Društvena distanca i pranje ruku mogu zaštiti obitelji tijekom epidemije COVID-19, a jedna od preventivnih mjera odnosi se na čistoću odjeće.

Koronavirus je i dalje velika nepoznanica za znanstvenike širom svijeta. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a navodi da se zaraza prenosi kapljicama koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem. Navodno, udaljenost od dva metra između osoba dovoljna je da bi se sačuvalo zdravlje.

"Nakon povratka kući iz trgovina, s posla ili drugih javnih mjesta nema potrebe za brzim presvlačenjem. Zdrav razum mi govori da je ova mjera ekstremna. Odjeća nije mjesto na kojem se virus zadržava, osim ako je tkanina u stalnom kontaktu sa zaraženom osobom tijekom dužeg razdoblja. Odjeća bolesne osobe može biti prenositelj bolesti, kaže bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a Robert Amler, a prenosi Fox News.

Sigurno pranje rublja

Kada je riječ o pranju rublja tijekom epidemije COVID-19, kućanstva u kojima žive članovi kod kojih je pronađen virus ili se sumnja na njegovu prisutnost mogu se držati ovih smjernica:

- Nosite rukavice pri kontaktu s garderobom zaražene osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu bacaju se nakon završetka posla. Rukavice koje se koriste više puta ne smiju se upotrijebiti za obavljanje bilo kojeg drugog posla, osim dezinfekcije i čišćenja površina na kojima se potencijalno nalazi virus.

- Ne istresajte prljavo rublje  jer je manja vjerojatnost da će se virus širiti putem zraka.

- Rublje bolesne osobe može se prati s garderobom zdravih ukućana. Prije postupka trebalo bi proučiti upute na etiketi garderobe i odabrati opciju perilice koja uključuje pranje na najvišoj dopuštenoj temperaturi. Potom se rublje mora dobro osušiti.

- Ruke moraju ostati čiste. Savjetuje se pranje odmah nakon skidanja rukavica. Ako se pri pranju prljavog rublja ne koriste rukavice, ruke nakon završenog posla moraju biti temeljito oprane sapunom i toplom vodom.

- Važno je održavati čistoću košare za rublje. Nakon njihovog pražnjenja slijedi detaljna dezinfekcija. Stručnjaci savjetuju korištenje vreća za jednokratnu upotrebu ili jačih plastični vreća koje se mogu oprati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara