Evo kako ketogena dijeta utječe na kožu, iznenadit ćete se

Evo kako ketogena dijeta utječe na kožu, iznenadit ćete se
Foto: 123RF

NIJE tajna da se zdravlje, posebno probavnog sustava, odražava na kožu. Neka istraživanja sugeriraju da voće i povrće mogu pomoći ukloniti mrlje na koži, ali ono što mnoge zanima je kako dijete, primjerice ketogena, utječu na kožu. Sve ovisi o izvorima hrane.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Investigative Dermatology, ne djeluju sve masti jednako.

Znanstvenici su to odlučili provjeriti na miševima. Odabrali su one s crvenom i ljuskavom kožom, odnosno psorijazom, i otkrili da se različiti tipovi ketogene dijete drugačije odražavaju na simptome. Keto dijeta bogata trigliceridima srednjeg lanca, primjerice uljima (posebno kokosovim) i mliječnim proizvodima, u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama (orašastim plodovima i sjemenkama) može pogoršati simptome.

"Otkrili smo da dobro izbalansirana ketogena prehrana ograničena prvenstveno na dugolančane trigliceride poput maslinovog i sojinog ulja, ribu, orašaste plodove, avokado i meso ne pogoršava upalu kože. Međutim, velike količine triglicerida srednjeg lanca u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama treba koristiti s oprezom jer mogu pogoršati postojeća upalna stanja kože", pojasnila je voditeljica istraživanja dr. Barbara Kofler.

Prehrana glodavaca koji su sudjelovali u istraživanju sastojala se od 77 posto masti, što se smatra ekstremnim ketogenim režimom. Znanstvenici kažu da je to neuobičajen režim prehrane i da se oni koji odluče isprobati ketogenu dijetu ne moraju previše brinuti zbog kožnih upala, ali ne preporučuju ni okrenuti se takvoj dijeti kao planu liječenja.

"Mislim da se većina ljudi ne mora brinuti o nuspojavama ketogene dijete na kožu. Međutim, pacijenti sa psorijazom svakako je ne bi trebali smatrati terapijskom opcijom", dodaje dr. Kofler. 

Ketogena dijeta bazira se na povećanom unosu masti, a smanjenom unosu ugljikohidrata. Cilj je dovesti tijelo u stanje ketoze jer tada tijelo kao gorivo koristi masti uskladištene u vašem tijelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara