Evo kojoj vrsti prehrane Novak Đoković duguje vrhunske sportske rezultate

Evo kojoj vrsti prehrane Novak Đoković duguje vrhunske sportske rezultate
Foto: Instagram

NOVAK Đoković peti je put u karijeri osvojio Wimbledon. Nakon petosatne igre svladao je Švicarca Rogera Federa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3).

Đoković godinama upisuje odlične sportske rezultate i poznat je po svojoj snazi i izdržljivosti. U nedavnom intervjuu je otkrio da je to rezultat biljne prehrane.

“Jedem na biljnoj bazi već godinama. Mislim da je to jedan od razloga zbog kojih se brzo oporavljam. Nemam više alergija koje sam imao”, otkrio je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Novak Djokovic (@djokernole)

Mnogi sportaši, poput Venus i Serene Williams, veganskoj prehrani pripisuju odlično zdravlje, višak energije i brz oporavak. To je tema i dokumentarnog filma The Game Changers Jamesa Camerona koji se bavi elitnim sportašima koji su se odrekli životinjskih proizvoda.

Đoković se ne voli etiketirati kao vegan, ali strastven je po pitanju zdrave hrane. Godine 2016. otvorio je restoran Eqvita u Monte Carlu. Riječ je o biljnom restoranu u kojem se poslužuju šareni mediteranski obroci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Novak Djokovic (@djokernole)

Na Instagramu je prošle godine otkrio da se oslanja na zdrave, bezglutenske i biljne namirnice kao što je zeleni sok kako bi imao dovoljno energije za maratonske mečeve.

U intervjuu za Forbes, Đoković je priznao da povremeno u svoj jelovnik uključuje ribu, ali prehrana na biljnoj bazi mu pomaže u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

“Svjesniji sam svog tijela na terenu. Oprezniji. Uklonio sam toksine iz tijela, a njima i upale koje su imale veze s količinom energije. Kad ste na terenu i igrate tri, četiri ili pet sati, trebate pravo gorivo. Za mene je to gorivo na biljnoj bazi.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara