Imate problema s nadutošću? Evo kako je smanjiti ili spriječiti

Imate problema s nadutošću? Evo kako je smanjiti ili spriječiti
Foto: 123 RF

NE znate kako se nositi s nadutošću? Nadutost, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz "vjetrovi", pojava je velike količine plinova u crijevima. Kako je spriječiti otkrila je dr. Peyton Berookim, gastroenterologinja s Gastroenterology Institute of Southern California.

"Mnogo je razloga zbog kojih ste možda naduti. To može biti nešto što ste jeli, zatvor ili menstrualni ciklus", rekla je dr. Berookim i navela načine na koje možete smanjiti ili spriječiti nadutost.

Planirajte obroke

"Izbjegavajte jesti teške i velike obroke. Umjesto toga, jedite manje obroke u jednakim razmacima. Jedite šest malih obroka dnevno ili tri obroka s jednom užinom."

Povećajte unos vlakana

"Postupno povećavanje količine vlakana u prehrani moglo bi riješiti problem s nadutošću. To ne znači da ćete odjednom jesti ogromne količine jabuka i krušaka jer bi to moglo izazvati kontraefekt. Dakle, postupno, kako bi se vaše tijelo prilagodilo promjeni."

Izbjegavajte gazirana pića

"Izbjegavajte gazirana pića i zamijenite ih običnom vodom. Dodajte krišku voća i piće će biti jednako ukusno, ako ne i ukusnije."

Ne jedite i ne pijte istovremeno

"Iako je pijenje što više tekućine tijekom dana poželjno, pokušajte je ne konzumirati tijekom jela, jer to može uzrokovati nadutost."

Možda ste netolerantni na laktozu

"Mnogi moji pacijenti pate od nadutosti jer su netolerantni na laktozu. Ako i sami sumnjate u to, pokušajte ne konzumirati mliječne proizvode nekoliko dana uključujući mlijeko, sir, maslac i jogurt. Ako nadutost nestane, znate što vam je činiti - izbjegavajte mliječne proizvode."

Ograničite unos namirnica koje uzrokuju nadutost

"Grah, brokula, cvjetača, luk, češnjak, orasi, suho voće, cjelovite žitarice su namirnice koje najčešće uzrokuju nadutost."

Ne žvačite žvakaće gume

"Izbjegavajte žvakanje žvakaćih guma jer tako gutate zrak, a gutanje zraka pridonosi nadutosti."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara