Istraživanje otkrilo zašto bi muškarci trebali konzumirati koncentrat rajčice

Istraživanje otkrilo zašto bi muškarci trebali konzumirati koncentrat rajčice
Foto: 123RF

LIKOPEN, tvar koje ima u rajčicama, može poboljšati kvalitetu spermija, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.

Naime, muška neplodnost pogađa gotovo polovicu parova koji ne mogu začeti djecu, a stručnjaci za fertilitet kažu da su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnosti.

Važeće zdravstvene preporuke za muškarce s problemima plodnosti su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg rublja, reduciranje stresa i održavanje redovitih spolnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerice kako bi se povećali izgledi začeća.

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U središtu više istraživanja sada su bili likopen, vitamin E i cink, a ovo istraživanje otkrilo je da su zdravi muškarci koji su uzimali dvije jušne žlice koncentrata rajčice dnevno kao nadopunu prehrani imali kvalitetnije spermije.

Tim sa Sveučilišta Sheffield analizirao je unos likopena putem koncentrata rajčice zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže apsorbirati. Konkretno, za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi pojesti dva kilograma kuhanih rajčica dnevno.

Tijekom 12-tjednog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije skupine od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno, a druga je uzimala lažnu tabletu. Njihovi spermiji analizirani su na početku istraživanja, šest tjedana nakon početka studije te na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermija, no broj spermija zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u skupini koja je unosila likopen.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

Valja istaknuti da likopen pripada antioksidansima koji sprječavaju stanična oštećenja, a istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti te nekih karcinoma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara