Je li maslinovo ulje tako dobro za nas? Evo oko čega raspravljaju stručnjaci
EKSTRA djevičansko maslinovo ulje miljenik je najbolje ocijenjene prehrane na svijetu, mediteranske prehrane. Ne samo da daje poseban okus hrani već se u znanstvenim studijama pojavilo kao superhrana.
Istraživanja objavljena u New England Journal of Medicine, BMJ i The Journal of American College of Cardiology povezuju povećanu potrošnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih teških bolesti. Uprava za hranu i lijekove preporučuje dvije žlice na dan za zdravstvene prednosti.
Dakle, trebali bismo ga nalijevati u svoje salate?
Ne tako brzo, prema dr. Caldwellu Esselstynu, kardiovaskularnom kirurgu. Esselstyn savjetuje cjelovitu biljnu prehranu bez ulja za pacijente s teškim srčanim bolestima. Konzumiranje ulja, tvrdi on - čak i ekstra djevičanskog maslinovog ulja - oštećuje endotelne stanice koje reguliraju protok krvi.
Esselstyn svoje tvrdnje temelji na studiji iz 1990. godine, kao i na vlastitim nalazima objavljenim u članku u časopisu pod naslovom "A Way to Reverse CAD". Obje studije su otkrile da konzumacija ulja smanjuje usporavanje protoka krvi.
Ulja nisu ista kao masti. Masnoća je jedan od makronutrijenata koji su našim tijelima potrebni za optimalnu funkciju, a Esselstyn ne predlaže izbacivanje svih masti. Umjesto toga, on i njegovi suvremenici, uključujući dr. Deana Ornisha i dr. T. Colina Campbella, kažu da bi masti trebale dolaziti iz cjelovite hrane koja je bogata zdravim mastima, poput avokada, orašastih plodova i sjemenki. To vam daje i masnoću i korisna dijetalna vlakna.
Nitko ne osporava bogat okus maslinovog ulja
Neki zagovornici prehrane bez ulja čak kažu da maslinovo ulje čini hranu toliko dobrom da potiče prejedanje. Brojne studije proturječe tome, sugerirajući da malo maslinovog ulja pomaže osjećaju sitosti.
Ulje bilo koje vrste je bogato kalorijama, a maslinovo nosi oko 120 kalorija po žlici. Dakle, ako morate koristiti ulje, prema svim saznanjima je ipak ekstra djevičansko maslinovo ulje ono koje biste trebali odabrati, čak i ispred kokosovog ulja.
Prednosti maslinovog ulja
Premda vrlo kalorično, maslinovo ulje sadrži nešto što čini te kalorije vrijednima unosa, a to su polifenoli. "One su najvažnija tvar koju jedete za koju nikada niste čuli", rekao je dr. Simon Poole, autor brojnih knjiga o zdravoj prehrani. "Polifenoli su biljni spojevi s jedinstvenim svojstvima", rekao je. "U našim tijelima služe kao antioksidansi i djeluju protuupalno," objasnio je Poole.
Esselstyn se, međutim, svakako opire korištenju maslinovog ulja kad su u pitanju ozbiljne bolesti. "Kada uzmete pacijente ozbiljno oboljele od kardiovaskularnih bolesti i navedete ih na cjelovitu hranu, biljnu prehranu bez ulja, oni ne samo da zaustavljaju bolest već je i preokreću", rekao je. "Nijedna prehrana s uljem koju poznajem ne djeluje tako. Ostajem pri onome što smo rekli."
Možda su oba smjera ispravna
Ne postoji jedinstvena prehrana za sve. Radi se o tome da vi kao pojedinac znate svoj zdravstveni rizik i pronađete zdrav način prehrane koji možete održavati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati