Je li sigurno ovog ljeta plivati u javnom bazenu?

Je li sigurno ovog ljeta plivati u javnom bazenu?
Foto: Pexels

POPUŠTANJE epidemioloških mjera dovelo je i do otvaranja bazena. Mnogima koji ne odlaze na ljetovanje to je omiljen način za osvježenje tijekom ljetnih vrućina, ali zbog pandemije koronavirusa neki se pitaju koliko su sigurni za zdravlje?

“Uvjeren sam da će kloriranje neutralizirati virus, ali gužve su pravi problem. Njih treba izbjegavati i ne zaboraviti na nužnu društvenu distancu”, kaže dr. Robert A. Norton, profesor javnog zdravlja na Sveučilištu Auburn i član nekoliko radnih skupina za koronavirus. 

Ističe da će biti nužne stroge mjere čišćenja kako bi plivači bili sigurni, što će neminovno dovesti do povećanih troškova održavanja.

“Predviđam da neki zbog toga neće otvoriti vrata ovoga ljeta”, dodaje. 

Znanstvenici još ne znaju kako se novi koronavirus ponaša u vodi.

“U prošlosti je bilo puno problema s javnim bazenima jer se druge vrste patogenih organizama mogu prenositi vodom. U ovom slučaju još su potrebna istraživanja”, pojašnjava.

Dr. Norton kaže da su privatni bazeni u dvorištima sigurniji sve dok ih koriste manje skupine ljudi koji se pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i higijenskih smjernica. Iz tog razloga on očekuje da će se u narednim mjesecima značajno povećati prodaja dvorišnih bazena.

Vodeni parkovi također su otvoreno pitanje i moraju razviti sigurnosne protokole koje će implementirati. 

“Uvjeren sam da će to biti odgovarajuće i u skladu s preporukama, ali svuda će biti puno drugačije u odnosu na ono na što smo naviknuli u prošlosti”, zaključuje liječnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara