McDonald's testira bezmesni burger. Može li biti zdraviji od klasičnog?

McDonald's testira bezmesni burger. Može li biti zdraviji od klasičnog?
Foto: Instagram

JEDAN od najpoznatijih lanaca restorana brze prehrane na svijetu koji se proslavio mesnim burgerima odlučio je početi ispitivati hamburger na biljnoj bazi i tako se otvoriti veganima čiji je broj u porastu

Osim zelene salate, rajčice, luka, kiselih krastavaca, kečapa, senfa i majoneze, u burgeru će biti i komad “mesa” koji će svoju proteinsku bazu izgraditi iz Beyond Burgera, navodi CNN Business.

Podsjetimo, Beyond Burger je brend veganskih burgera koji, zahvaljujući korištenju visoke tehnologije i genetike, nudi alternativu mesu životinjskog porijekla.

Što se nalazi u Beyond Burgeru? Je li zdraviji od goveđeg burgera?

Na njihovoj web stranici piše da se takav burger sastoji od vode, izolata proteina graška, rafiniranog kokosovog ulja, proteina riže, prirodnih aroma, kakao maslaca, bjelančevina iz zrna mahuna, metilceluloze, krumpirovog škroba, ekstrakta jabuke, soli, kalijevog klorida, octa, koncentrata limunovog soka, voćnog praha od šipka, suncokretovog lecitina i ekstrakta soka od cikle. 

Jedan Beyond Burger sadrži 250 kalorija, 20 grama proteina, 3 grama ugljikohidrata i 18 grama masti. Usporedbe radi, u prosječnom burgeru s komadom miješanog mljevenog mesa, nalazi se 230 kalorija, 22 grama proteina i 15 grama masti.

“Beyond Burger i slične varijante su nedavno izumljene. Još ne znamo dugoročne zdravstvene posljedice redovitog konzumiranja istih”, izjavio je za Men’s Health stručnjak za prehranu temeljenu na biljkama Ryan D. Andrews.

“Prosječni Amerikanac pojede 200 grama mesa dnevno. Kada bi napravio zamjenu i počeo jesti 200 grama 'lažnog mesa' dnevno, a zadržao sve ostale prehrambene navike, teško je reći bi li to mnogo koristilo njegovom zdravlju”, dodao je Andrews.

Ovaj burger će se testirati u 28 američkih McDonald’sovih restorana u jugozapadnom Ontariju kroz period od 12 tjedana. Hoće li se uvrstiti nakon toga na meni, ovisit će o rezultatima zadovoljstva kupaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara