Moglo bi vas iznenaditi koja je najnezdravija vrsta sira
IAKO većina trgovina mješovitom robom ima nevjerojatan broj vrsta sireva, od kojih su neki oštrog i aromatičnog okusa, neki mekani, kremasti i mrvičasti, a neki pomalo smrdljivi, najnezdraviji među njima mogao bi vas iznenaditi.
Sir nije jedna od namirnica koje biste trebali jesti u velikim količinama, osobito ako želite smršavjeti, ali to ne znači ni da bi ga trebalo u potpunosti izbjegavati. "Sva hrana, uključujući sir, može se konzumirati umjereno", kaže dijetetičarka Toby Amidor. "Ne bih preporučila ni potpuno izbacivanje sireva iz prehrane – naime, toliko su ukusni i slasni", dodaje ona.
Većina se s ovim slaže, ali puno vrsta sireva sadrži veliku količinu zasićenih masti, što može imati negativan utjecaj na zdravstvene ciljeve. Jedan od najnezdravijih je plavi sir.
Jedna šalica (135 grama) plavog sira sadrži nevjerojatnih 25 grama ukupnih zasićenih masti, što ga čini jednim od najnezdravijih sireva koje možete odabrati. "Prehrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti", kaže Amidor. Poznato je da zasićene masti povećavaju opasne razine LDL kolesterola u tijelu, prema Harvard Healthu, a to može povećati rizik od bolesti srca, srčanog ili moždanog udara.
Osim potencijala za kardiovaskularne probleme, redovito jedenje velikih porcija plavog sira (ili bilo koje druge hrane koja je bogata zasićenim masnoćama) može dovesti do debljanja. Plavi sir nije samo bogat zasićenom masnoćom već sadrži i neznatne količine konjugirane linolne kiseline (CLA) — zdrave masnoće za koju studije pokazuju da pomaže u sprječavanju pretilosti i mogućem smanjenju upale. Drugim riječima, plavi sir nema mnogo dobrih svojstava (osim što je ukusan, naravno).
Dakle, ako planirate konzumirati ovu vrstu sira, pokušajte voditi računa o količini.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati