Neka mjesta u kupaonici većina zaboravlja očistiti, a vi?

Neka mjesta u kupaonici većina zaboravlja očistiti, a vi?
Foto: Pexels

ISTRAŽIVANJA su pokazala da ljudi posljednjih mjeseci čiste svoje domove više nego ikad. Konkretno, tijekom ožujka i travnja prosječna osoba provodila je 144 minute u danu baveći se kućanskim poslovima. Anketirano je 2000 ljudi, ali ono što je otkriveno jest da postoje neka mjesta u kupaonici koja jedna od deset osoba zaboravlja očistiti.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je kupaonica jedno od najvažnijih mjesta u domu koje treba redovito i temeljito čistiti kako bi se izbjeglo širenje virusa. 

Iza zahodske školjke

U većini kupaonica postoji prazan prostor između WC školjke i zida. Taj dio je teže dostupan pa često i zanemaren, ali i ondje dopiru bakterije koje se šire iz WC školjke nakon puštanja vode. 

Taj prostor biste uvijek trebali očistiti starim ručnikom ili većom krpom te našpricati antibakterijskim sredstvom.

Odvodi

Kosa i ostaci sapuna se nakupljaju u odvodima i mnogi ih ne vole čistiti, ali to je važno učiniti. Potrebno je izvući nakupljene dlake, a možete i kupiti sredstva za uklanjanje takvih ostataka iz odvoda.

Ispod kupaonskog tepiha

10 posto ispitanika priznaje da dio ispod kupaonskog tepiha čisti samo jednom mjesečno. Međutim, kupaonski tepih je često vlažan, a to ga čini idealnim mjestom za razvoj bakterija. Kupaonski tepih treba čistiti barem jednom tjedno. Možete ga oprati u perilici.

Ako imate pločice, maknite tepih i taj dio poda očistite starom četkicom za zube i blagim abrazivnim sredstvom pa dobro isperite i osušite prije negoli vratite tepih. Drveni podovi također mogu biti mamac za plijesan pa ih operite kad god ste u prilici.

Zavjese 

Poput kupaonskih tepiha, zavjese na kadi ili tuš kabini također su gotovo cijelo vrijeme vlažni i na njima se mogu nakupljati bakterije. Neke zavjese mogu se oprati u perilici rublja običnim deterdžentom te osušiti prije nego što ih ponovno objesite. 

Ako niste sigurni kako će materijal reagirati, možete ih natopiti u kadi tople vode i dodati sodu bikarbonu ili bijeli ocat. Dobro ih oribajte i pustite da se osuše.

Čaše u kojima stoje četkice za zube i posudice za sapun

Voda koja stoji duže vrijeme u čaši ili posudi za sapun kontaminira vašu četkicu bakterijama. Potrebno je oprati ih kad god sređujete kupaonicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara