Neke stvari radite svakodnevno, a niste svjesni koliko vam škode

Neke stvari radite svakodnevno, a niste svjesni koliko vam škode
Foto: 123RF

PROMJENA navika nije samo moguća već je i nužna, barem tako kaže studija koju je provela Veronica Irvin sa Sveučilišta Oregon State.

Neke navike uzimamo zdravo za gotovo. No, kako pokazuju nedavna istraživanja, one mogu biti prilično štetne, prenosi portal BrightSide.

1. Korištenje previše kreme za sunčanje

Znamo da je neophodno koristiti kremu za sunčanje kad izlazimo van s obzirom na to da to može pomoći u izbjegavanju preranog starenja i raka kože, ali važno je ne koristiti previše kreme.

Manjak sunčeve svjetlosti i vitamina D može dovesti do drugih vrsta karcinoma, poput raka gušterače.

Istraživanje epidemiologinje Anne-Louise Ponsonby iz Nacionalnog centra za epidemiologiju i zdravlje stanovništva u Canberri u Australiji pokazalo je da nedostatak vitamina D i zaštita od sunca mogu biti razlog multiple skleroze.

Treba se zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti, ali nemojte pretjerivati. 

2. Prehrana puna povrća

Povrće je apsolutno neophodno za svaku zdravu prehranu. Međutim, ako dnevno jedete više od sedam porcija povrća i četiri porcije voća, postoji rizik da oštetite svoje tijelo.

Da biste maksimalno iskoristili hranu, jedite svježe povrće (ne prženo ili pečeno) i nemojte ga jesti više od 4 do 5 puta dnevno.

3. Guljenje jabuka

Sve hranjive tvari u povrću i voću nisu uvijek unutar njih. 

Primjer je jabuka koja u svojoj kori sadrži kvercetin (antioksidans koji podržava zdravlje srca). Jedenje neoguljenih jabuka učinkovito je za sprječavanje kroničnih bolesti kardiovaskularnog sustava.

Najvažnije je ne zaboraviti ih oprati prije jela jer u protivnom postoji rizik od zaraze infekcijom.

4. Glasni alarm

Uvijek postoji mogućnost da prespavate ako ne čujete tihi alarm, zato mnogi ljudi postavljaju jačinu na najjače, ali zbog glasne buke povisuje se krvni tlak, a time i ubrzava srčani puls.

Jako smo ranjivi u ranim satima kada je tijelo još uvijek opušteno, a glasan šum može utjecati na zdravlje i izazvati stres, povećavajući razinu kortizola.

Ako se duže vrijeme budite uz preglasnu budilicu, postoji rizik da stres postane kroničan.

5. Često provjeravanje e-maila

Doktor Richard MacKinnon otkrio je da elektronička pošta nije samo vrijedan instrument komunikacije već i izvor stresa. Kao rezultat toga, produktivnost opada.

Zato se savjetuje ne provjeravajti elektronički poštu rano ujutro ili kasno navečer te isključiti obavijesti o dolaznoj pošti i činiti to samo kad vama odgovara.

6. Paljenje štapića tamjana

Paljenje štapića tamjana dobro utječe na središnji živčani sustav, pomaže vam da se opustite i oslobodite stresa.

Međutim, u istraživanju provedenom na Sveučilištu za tehnologiju u Južnoj Kini pokazalo se da izgaranje tamjana svaki dan u trajanju od nekoliko sati može biti razlog raka pluća, leukemije i tumora mozga.

Tamjan može uzrokovati mutacije. Sadrži kemikalije koje mogu potencijalno promijeniti DNK.

Ako i dalje želite stvoriti opuštajuću atmosferu, možete koristiti malo tamjana, ali ne zaboravite kasnije u prostoriju pustiti svježi zrak.

7. Ispijanje previše energetskih pića

Energetska pića mogu vam pomoći da se probudite i povećate svoju produktivnost. Ali njihovo često pijenje se ne preporučuje.

Rezultati studija koje je proveo David Grant s američkog sveučilišta UOP pokazuju da neka energetska pića mogu povećati rizik od nestabilnog otkucaja srca.

U istraživanju su sudjelovali volonteri u dobi od 18 do 40 godina podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je pila dvije boce energetskih pića, a druga je pila placebo piće u trajanju 3 tjedna. Naravno, volonteri nisu znali koje piće konzumiraju.

Kao rezultat toga, prva je skupina imala visok krvni tlak i povišen otkucaj srca, dok druga nije imala odstupanja.

8. Umatanje mokre glave u ručnik

Budite oprezni s umotavanjem kose u ručnik. Kad je kosa vlažna, teški ručnik može uzrokovati pucanje vrhova ili čak učiniti da vam ispadne kosa.

Umjesto toga, ručnikom upijte višak vode i pustite kosu da se osuši. Kad istiskujete višak vode iz kose, budite nježni i to činite samo kratko vrijeme.

9. Dugo tuširanje

Ako se dugo tuširate, sigurno se osjećate dobro. Pomaže vam da se opustite i lakše zaspite nakon tuširanja.

Međutim, dugo tuširanje uklanja vlagu s vaše kože, što može dovesti do suhe kože i svraba. Tuširanje vam ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta.

Što kraće to bolje!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara