Ovih šest samopregleda trebala bi obavljati svaka žena

Ovih šest samopregleda trebala bi obavljati svaka žena
Foto: 123RF

IDEALNO bi bilo da žene kontroliraju zdravlje svake godine. Posjet liječniku trebao bi uključivati razgovor o obiteljskoj zdravstvenoj povijesti, ali i o nekim navikama. No postoje stvari koje za sebe možete učiniti i u svom domu. 

Ovo je šest samopregleda koje bi svaka žena trebala primjenjivati.

Grudi

Žene bi trebale biti upoznate sa svojim grudima kako bi mogle primijetiti eventualne promjene na njima. 

"Postojala je zabrinutost zbog toga što se žene osjećaju ohrabrujuće na temelju normalnih samopregleda, ali 'ne osjećam ništa' ne mora značiti da ničeg i nema", kaže dr. Earlexia M. Norwood, voditeljica službe za obiteljsku medicinu u bolnici Henry Ford West Bloomfield.

Grudi je potrebno pregledavati jednom mjesečno, obratite pozornost na bilo kakve promjene na grudima, kao i bilo kakvo udubljenje, crvenilo, osip ili bol.

Koža

Redoviti samopregled kože jednom mjesečno može vam spasiti život. 

"Ako je rano primijećen, rak kože se obično može liječiti, pa čak i izliječiti. Većina ljudi može imati koristi od samopregleda, ali oni su posebno važni za ljude svjetlije puti, crvene kose, one koji imaju više madeža ili koji su u prošlosti imali prekanceroznu ili kanceroznu leziju", kaže dr. Norwood.

Pregled bi trebao pokriti svaki centimetar vašeg tijela, čak i područja koja nisu izložena suncu kao što su vlasište, ruke, područje pod noktima, ispod dojki, pa čak i genitalije i stopala.

Opseg struka

Svaka tri do četiri mjeseca izmjerite svoj struk. On može biti bolji pokazatelj zdravstvenih i budućih zdravstvenih rizika od indeksa tjelesne mase. Zašto? Više masnih naslaga na trbuhu znači i veću šansu za oboljenja od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. 

"Oblik jabuke u odnosu na oblik kruške povećava rizik", kaže dr. Norwood.

Općenito, žene su najzdravije kad im je struk manji od 88 centimetara. Ako je vaš struk veći od toga, razmislite o vježbanju i promjenama u prehrani koje ga mogu pomoći smanjiti.

Puls

Prebrzi otkucaji srca ili puls mogu biti znak pretjeranog rada štitnjače - hipertireoze, atrijske fibrilacije - abnormalnost srčanog ritma ili drugih problema sa srcem. A tu je i jednostavan način da ga pratite: provjerom pulsa.

Stavite kažiprst i treći prst na stranu vrata ili na zapešće i brojite otkucaje u 15 sekundi. Pomnožite to s četiri i imate puls.

"Normalni broj otkucaja srca u mirovanju je između 60 i 100. Ako se radi o 110 ili 120 otkucaja, to nije normalno", kaže dr. Norwood. 

Visina

Mjerenje vaše visine barem jednom godišnje jednostavan je način da pratite koliko su zdrave vaše kosti. 

"Gubitak visine znači da gubite kost i to bi mogao biti rani znak osteoporoze. Ojačajate svoje kosti hodanjem, trčanjem i dizanjem utega", kaže dr. Norwood.

Krvni tlak

Redovitom provjerom krvnog tlaka možete doznati kakvo je vaše sadašnje, a kakvo bi moglo biti vaše buduće zdravlje.

"Netko tko je zdrav, ali mu se povremeno povisuje krvni tlak, no nema dijagnosticiranu hipertenziju, trebao bi obavljati epizodično praćenje. Najmanje jednom godišnje provjerite krvni tlak i aparat za mjerenje kod svog liječnika", kaže dr. Norwood. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara