Ovo je prema istraživanju najbolja vrsta prehrane za osobe koje trče

Ovo je prema istraživanju najbolja vrsta prehrane za osobe koje trče
Foto: 123RF

PUNO je faktora koji utječu na vaše tjelesne sposobnosti, a najveći je hrana koju vaše tijelo koristi kao gorivo.

Ako volite trčati, u ostvarivanju što boljih rezultata mogao bi vam pomoći rezultat nedavno provedenog istraživanja kojim je otkriveno da jedna vrsta prehrane može u samo četiri dana popraviti vašu izvedbu. Riječ je o mediteranskoj prehrani.

Iako je istraživanje provedeno na relativno malom uzorku (sedam žena i četiri muškarca), rezultat kaže da su sudionici koji su slijedili pravila mediteranske prehrane trčali šest posto brže nego nakon konzumacije namirnica koje su popularne u zapadnim kulturama. 

“Ovo istraživanje je dokazalo da prehrana utječe na zdravlje općenito, ali i na tjelesnu izvedbu. Kao i ostatak populacije, sportaši i rekreativci često prate nezdrave prehrambene smjernice, a sada imaju dodatni poticaj zašto se zdravo hraniti”, stoji u zaključku objavljenom u Journal of the American College of Nutrition.

Mediteranska prehrana proglašena je najboljom za ovu godinu prema časopisu U.S. News. Ima brojne prednosti za zdravlje poput dugovječnosti, gubitka, kilograma i prevencije bolesti, a dugoročno ju je jednostavno slijediti. 

Riječ je zapravo o prehrani bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, grahom, orašastim plodovima i maslinovim uljem. Dopuštena je i riba, meso peradi, jaja, sir te jogurt, posebno grčki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara