Patite od artritisa? Pripazite na unos ove hrane

ARTRITIS je bolest u kojoj su zglobovi, obično šake i stopala, simetrično zahvaćeni upalom koja uzrokuje oticanje, bol, a često i propadanje unutrašnjosti zgloba. Ono što pogoršava bol u zglobovima jedne osobe može biti potpuno drugačije od onoga što će utjecati na drugu, kaže stručnjakinja za prehranu Heidi Turner.
"A drugo, postoje razne vrste artritisa i svaka se može pogoršati nekim drugim namirnicama. Zato je teško odabrati najgoru vrstu hrane za oboljele od artritisa", ističe Turner.
Četiri uobičajena oblika artritisa su osteoartritis, koji je trošenje hrskavice u zglobovima zbog starenja; reumatoidni artritis, autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada zdrave stanice i uzrokuje upalu obično u rukama, zapešćima i koljenima; giht, koji obično zahvaća jedan po jedan zglob, često počevši od nožnog palca, i ankilozantni spondilitis, koji smanjuje fleksibilnost kralježnice.
"Svatko je drugačiji. Jedna osoba s osteoartritisom može jesti hranu i osjećati se dobro, dok će druga imati reakciju na nju", dodaje Turner.
Zato je najbolje rješenje isprobati takozvanu eliminirajuću dijetu, odnosno eliminirati određene namirnice kako biste identificirali one zbog kojih se osjećate loše.
Eat This donosi popis najčešćih namirnica koje pogoršavaju simptome artritisa.
1. Prerađena hrana
Prerađena hrana i hrana s visokim sadržajem šećera općenito je najgora hrana za oboljele od bilo koje vrste artritisa iz istih razloga zbog kojih je štetna za vaše cjelokupno zdravlje.
"Hrana koja sadrži puno kemikalija i konzervansa, hrana bogata škrobom i šećerom, kao i visoko obrađene žitarice potaknut će upalu i ono su što želite prvo izbaciti iz svoje prehrane i zamijeniti cjelovitom hranom", kaže ona.
2. Pržena i masna hrana
Novo istraživanje Centra za individualiziranu medicinu klinike Mayo sugerira povezanost između nezdravog crijevnog mikrobioma i reumatoidnog artritisa. Ono što jedete utječe na trilijune bakterija u gastrointestinalnom traktu, a neravnoteža zdravih i nezdravih bakterija može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa, navodi se u studiji.
3. Rajčica, patlidžan, krumpir i paprika
Neki ljudi s artritisom smatraju da jedenje rajčice, patlidžana, krumpira i paprike izaziva oticanje i ukočenost. I Turner tvrdi da je često vidjela takve slučajeve.
Klinika Cleveland za to krivi solanin, kemikaliju gorkog okusa, koji bi mogao izazvati upalnu reakciju.
4. Pivo
Giht se javlja kada u tijelu ima previše mokraćne kiseline i njezini kristali se nakupljaju u zglobovima, uzrokujući oticanje i bol. Mokraćna kiselina je rezultat razgradnje kemijskih spojeva u određenim namirnicama koje se nazivaju purini.
"Ako imate giht, svakako se trebate kloniti alkohola, osobito piva, srdela i gaziranih pića i sokova s visokim sadržajem fruktoze. Čak i određeno povrće, poput cvjetače i šparoga, ima više purina od drugog i može uzrokovati upalu u zglobu", napomenula je Turner.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati