Pet opasnih mitova o vagini u koje trebate prestati vjerovati

Pet opasnih mitova o vagini u koje trebate prestati vjerovati
Foto: 123RF

ŽENE često posežu za proizvodima za intimnu njegu. Međutim, prava istina je da gelovi za intimnu njegu, dezodoransi i depilacija nisu nužni. Dapače, mogu prouzročiti ozbiljnu štetu.

"Nema potrebe da vaša vagina miriše kao vrt, a ne mora ni izgledati kao savršeno uređen vrt", slikovito je pojasnila ginekologinja Donnica Moore za Insider.

Ona je sastavila popis najčešćih mitova o higijeni vagine u koje biste trebali prestati vjerovati.

Mit: Vagina će biti čišća ako uklanjate stidne dlake

U sklopu istraživanja koje je 2016. proveo JAMA Dermatology, većina žena je izjavila da uklanja stidne dlake zbog higijene ili čistoće, ali to nije točno.

"Koža žena koje se briju ili uklanjaju stidne dlake voskom je sklonija infekcijama. Nema podataka koji ukazuju da su genitalije zdravije nakon takvih tretmana", izjavila ginekologinja Leah Millheiser. 

Takve metode mogu dovesti do porezotina i uraslih dlaka, a ako ih pokušate ukloniti pincetom, i to može dovesti do infekcije, pojasnila je Millheiser.

"Prije nego što odlučite ukloniti stidne dlake, dobro je znati da one djeluju kao zaštitna barijera od prljavštine. Najzdravija i najsigurnija opcija je da ih pažljivo skratite škaricama", savjetovala je Moore.

Mit: Korištenje gelova za intimnu njega održava vaginalni pH uravnoteženim

Stručnjaci iz klinike Mayo tvrde da se vagina sama čisti, a da gelovi samo mogu dovesti do ozbiljnih infekcija jer narušavaju prirodnu bakterijsku ravnotežu vagine.

Savjet dr. Moore je da se u slučaju neugodnog mirisa vagine obratite liječniku.

"Problem vjerojatno zahtijeva više od gela za intimnu njegu. Također, svaka vagina ima jedinstven miris i ne trebate se uzrujavati ako je vaš drugačiji", napomenula je.

Mit: Dezodoransi za genitalije ubijaju neugodan miris i bezopasni su

Kao i sapuni za intimnu njegu, dezodoransi za genitalije su bespotrebni. Korištenje takvih proizvoda može narušiti ravnotežu rodnice jer ti sprejevi sadrže kemikalije koje mogu loše utjecati na zdrave bakterije koje se nalaze u vagini i sprječavaju pojavu gljivica i drugih infekcija.

Uz to, mirisi u sprejevima mogu iritirati vanjsku kožu genitalija, kaže dr. Moore.

Mit: Što je skuplje donje rublje, tim je bolje za vaginalno zdravlje

Kad je nešto skuplje, obično se podrazumijeva da je bolje kvalitete. Ali kad je u pitanju donje rublje, viša cijena zapravo može biti loša.

Naime, donje rublje od svile i drugih sintetičkih materijala nije prozračno i može uzrokovati zadržavanje vlage u području prepona, a to može dovesti do pojave gljivične infekcije.

"Pamučno rublje je poželjnije jer je prozračnije", kaže dr. Millheiser.

Iz istog je razloga važno preodjenuti mokar kupaći kostim ili znojnu odjeću nakon treninga. Ako ustanete u takvoj odjeći, dolazi do zadržavanja vlage što je pravi mamac za gljivice.

Mit: Vaginu treba prati sapunom

Liječnici su složni da je ova izjava potpuno netočna. Kod nekih ljudi čak i malo sapuna može dovesti do bakterijske neravnoteže, a to će možda rezultirati infekcijom. 

Umjesto sapunom, vaginu je preporučljivo isprati toplom vodom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara