Pretjerivanje s čokoladom za Valentinovo moglo bi izazvati gljivične infekcije

Pretjerivanje s čokoladom za Valentinovo moglo bi izazvati gljivične infekcije
Foto: 123RF

VALENTINOVO za mnoge podrazumijeva romantiku, crvene ruže, ali i obilje čokolada te alkoholnih pića. Nažalost, dame, ovo posljednje dvoje moglo bi loše utjecati na vaše vaginalno zdravlje.

Tradicionalni pokloni, čokolada i vino, mogu stvoriti savršeno okruženje za razvoj gljivične infekcije ženskih spolnih organa. Najčešći uzročnik ove infekcije je Candida albicans, koja je ustvari normalni stanovnik crijeva svakog čovjeka, a nalazi se i na koži. 

Iako ona u normalnim okolnostima ne stvara zdravstvene probleme, konzumiranje velike količine šećera i alkoholnih pića mogu izazvati infekciju, što uzrokuje svrbež, peckanje, pa čak i bolove tijekom intimnih odnosa.

"Uobičajena skladna ravnoteža može se poremetiti ako osoba pojede previše šećera i rafinirane hrane, što može uzrokovati infekciju. Također, do toga može doći i ako je osoba nedavno uzimala antibiotike jer oni mogu izazvati porast kandide", objasnila je liječnica Diana Gall za Metro.co.uk.

"Kod žena simptomi vaginalne infekcije uključuju svrbež, iritaciju, iscjedak, bolove, crvenilo i oticanje vagine te vulve. Iako je manje uobičajena, infekcija se može pojaviti i kod muškaraca te može izazvati iritaciju i crvenilo", kaže Gall.

Osim pretjerane konzumacije čokolade i alkohola, nošenje uske odjeće, najlonki i sintetičkog donjeg rublja, učestalo pranje spolovila te nanošenje parfimiranih kozmetičkih proizvoda na spolovilo remete normalnu ravnotežu i pogoduju nastanku Candida infekcije.

Također, kako biste sačuvali vaše intimno zdravlje, obratite pažnju i na ostatak prehrane. Zato je Gall izdvojila nekoliko namirnica koje bi trebalo izbjegavati.

"To uključuje kruh, sireve s plemenitom plijesni, ocat, sojin umak i gljive", savjetovala je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara