Stručnjak upozorava: "U avionu nemojte piti vodu iz slavine ni njome prati ruke"

Stručnjak upozorava: "U avionu nemojte piti vodu iz slavine ni njome prati ruke"
Foto: 123RF

POSLJEDNJE desetljeće dr. Charles Platkin proučavao je zrakoplovnu hranu. No u jednom je trenutku svoje istraživanje proširio s krutih tvari i na one tekuće, točnije na napitke koji se putnicima nude tijekom leta. Za početak je provjerio kvalitetu kave spravljene u zrakoplovima, a rezultati mu se nisu nimalo svidjeli.

Zato se odlučio na pomalo logičan korak - provjeriti i kvalitetu vode iz slavine u zrakoplovima. Njegovo njuškanje otkrilo je da se mnoge aviokompanije ne pridržavaju u potpunosti zakona pod nazivom Aircraft Drinking Water Rule (ADWR). Naime, ADWR od svih zrakoplovnih tvrtki zahtijeva da putnicima i posadi osiguraju zdravstveno ispravnu pitku vodu.

"Otkrio sam da je cijela stvar zbunjujuća", istaknuo je Platkin.

Kako on tvrdi, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) poprilično sporo djeluje te rijetko kažnjava ako se aviokompanije ne pridržavaju propisa, a zanimljivo je i da različita pravila vrijede za vodu iz slavine koja se poslužuje u zrakoplovima od onih za druga mjesta koja poslužuju pitku vodu.

"Kao putnik, ne bih dirao tu vodu", jasno je poručio.

Svojim istraživanjem obuhvatio je aviokompanije u SAD-u, a iako posljednjih godina s američkim avioprijevoznicima nije bilo većih problema vezanih za kvalitetu vode, njegovi rezultati su vrlo zanimljivi. Posebno bi mogli zaintrigirati one s oslabjelim imunološkim sustavom, ali čak i one koji ne žele da im putovanje bude uništeno crijevnom virozom.

Platkin kaže da se bolesti uzrokovane mikrobima koji se nalaze u vodi koja se poslužuje putnicima mogu lako pobrkati s trovanjem hranom pa se voda rijetko karakterizira kao uzročnik, navodi Healthline.

Prema rezultatima, najgore rezultate postigle su aviokompanije Delta, American Airlines, United, JetBlue, Spirit, Trans States Airlines, Compass Airlines, PSA Airlines, SkyWest, Endeavor Air, Air Wisconsin, ExpressJet i Republic Airways.

Znajući ono što sada zna, Platkin ima jedan savjet za sve putnike zrakoplovnih kompanija: "Nikad ne pijte vodu u avionu, osim ako nije poslužena u neotvorenoj boci. Izbjegavajte i kavu ili čaj, a nemojte ni prati ruke u kupaonicama. Radije koristite sredstvo za dezinfekciju."

Također, zanimljivo je da je čak i istraživanje iz 2004. godine, koje je provela Američka agencija za zaštitu okoliša, a kojim je testirana voda u čak 300 zrakoplova, pokazalo da je 15 posto vode iz slavine (odnosno zrakoplovnih spremnika s vodom) zaraženo nekom vrstom bakterije koja može uzrokovati probleme za ljudsko zdravlje, od E.coli do Staphylococcusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara