Trebali biste prestati vjerovati u ove mitove o vinu
NEKIM ljudima svakodnevna rutina ispijanja čaše vina poslije napornog dana pričinjava neopisiv užitak. Ta navika dovodi i do brojnih pitanja oko zdravstvenih posljedica.
Naime, pijenje vina dolazi s nekim negativnim i pozitivnim nuspojavama, ali što je uopće istina u moru informacija kojima smo izloženi? Dijetetičarka Amy Goodson pomogla je razotkriti mitove.
Ne možete piti vino ako planirate smršavjeti
Goodson kaže da se vino može uklopiti u plan prehrane koji je orijentiran prema mršavljenju, sve dok se prati dnevni unos kalorija. "Alkohol sadrži sedam kalorija po gramu, tako da standardna porcija od 150 ml vina sadrži otprilike 105-120 kalorija", objašnjava Goodson. "Samo vodite računa o veličini porcije!"
Vino je puno šećera
Još jedan mit o vinu koji često možete čuti je da je vino puno šećera. "Ljudi vinu nabijaju lošu reputaciju jer vjeruju da je puno dodanog šećera", kaže Goodson. "Ali, zapravo, standardna porcija vina ima vrlo malo šećera."
Goodson nastavlja sugerirati da suha crvena vina kao što su Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Syrah često imaju manje od jednog grama šećera, a suha bijela vina kao što su Pinot Grigio i Chardonnay imaju između jednog i jednog i pol grama šećera u standardnoj porciji od 150 ml. Čak i slađa vina rijetko sadrže više od dva do četiri grama šećera po porciji.
Ako je preporučljivo popiti malo nečega, to znači da više znači bolje
"Nažalost, previše dobrih stvari može uzrokovati više štete nego koristi", kaže Goodson. "Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s povišenim razinama triglicerida, povećanim rizikom od kroničnih bolesti i nedostatkom mikronutrijenata." Američke prehrambene smjernice i Američko udruženje za srce preporučuju ograničavanje alkohola na jedno piće dnevno za žene (150 ml vina) i dva pića dnevno za muškarce (300 ml vina). "Pridržavanje ovih smjernica pomoći će vam da zaštitite svoje tijelo od potencijalnih štetnih posljedica alkohola", kaže Goodson.
Crveno vino je jedini izvor resveratrola
Prema Goodson, resveratrol je polifenol s antioksidativnim funkcijama koje pomažu u zaštiti sluznice krvnih žila u srcu. Resveratrol također može pomoći u smanjenju LDL ili "lošeg" kolesterola i povećati HDL ili "dobar" kolesterol. I dok je crno vino izvrstan izvor resveratrola, ono nije jedini njegov izvor.
"Ostali izvori resveratrola uključuju svježe grožđe, borovnice, kikiriki, pistacije, kakao prah, tamnu čokoladu i jagode", kaže Goodson. "Dakle, za one koji ne piju alkohol, još uvijek postoji mnogo ukusnih opcija za uživanje u blagodatima resveratrola za zdravlje srca!"
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati