U vašoj bočici vode krije se i do 300 tisuća opasnih bakterija

U vašoj bočici vode krije se i do 300 tisuća opasnih bakterija
Foto: 123RF

DOK bezbrižno ispijate vodu iz svoje bočice, niste ni svjesni da u tijelo možda unosite tisuće opasnih bakterija. Naime, iako vaša boca izgleda čisto, ako je ne perete dovoljno dobro, u njoj se mogu nakupiti oku nevidljivi mikrobi.

Dr. Philip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije, objasnio je da samo temeljito ispiranje neće biti dovoljno.

Naime, bakterije stvaraju biofilm na unutarnjoj strani stijenke boce za višekratnu upotrebu, stoga je potrebno jako mehaničko djelovanje da biste ga se riješili.

Što je uopće biofilm? To je sastav bakterija koje se već nalaze u vašim ustima, nastale od ostataka hrane, i predstavljaju najveću prijatelju vašem zdravlju.

Osim toga, i bakterije s vaših ruku mogu dospjeti na vaša usta, a zatim na bocu. Samo se sjetite što sve dodirujete tijekom dana pa će vam postati jasno da to prenosite na sve što dotaknete, uključujući bocu iz koje ispijate tekućinu.

Istraživanje koje je proveo Tredmill Survey otkrilo je da bočice vode mogu sadržavati više od 300 tisuća bakterija po kvadratnom centimetru, prenosi portal Unilad. Dakle, kad ne očistite bocu, sve te bakterije završe u vašem tijelu.

Razina opasnosti varira od boce do boce. One sa širokim grlom predstavljaju najmanju prijetnju, ali one s gumenim kapicama se moraju posebno dobro očistiti.

Nemojte brinuti ako do sada niste ispravno čistili svoje bočice za vodu, nikada nije kasno za početi. Da biste izbjegli nakupljanje bakterija, najmanje jednom tjedno trebate izribati bočicu vrućom vodom, sapunom i četkom za boce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara