Vožnja bicikla ili trčanje? Što je bolje za zdravlje i održavanje forme?

Vožnja bicikla ili trčanje? Što je bolje za zdravlje i održavanje forme?
Foto: 123RF

I VOŽNJA bicikla i trčanje su aerobne vježbe koje koriste vašem zdravlju. Ljudi širom svijeta rade jedno i drugo kako bi bili u kondiciji i doveli tijelo u formu, no jeste li se ikada zapitali što je bolje? Iako ne morate birati te možete voziti bicikl i trčati, važno je shvatiti razliku kako biste mogli odabrati varijantu koja je za vas učinkovitija. 

Za početak, trčanje je jeftinije i odlično za sagorijevanje tvrdokornih masnoća te se izvrsno slaže i s drugim vježbama. No, usporedimo biciklizam i trčanje i po nekim drugim faktorima koji bi mogli utjecati na vašu odluku čime se baviti.

Što sagorijeva više kalorija?

Koliko kalorija sagorijevate, ovisi o intenzitetu i vremenu koje ulažete u bavljenje određenom vježbom. Općenito, trčanje sagorijeva više kalorija nego biciklizam jer koristite više mišića i srčani puls je veći. Ipak, vožnja bicikla je manje intenzivna pa može dulje trajati.

Što pomaže izgraditi mišiće?

Bicikliranje pomaže izgraditi mišiće u donjem dijelu tijela. Trčanje pak ne gradi mišiće, ali pomaže bolje ih tonirati.

Što je bolje za mršavljenje?

Mršavljenje uglavnom ovisi o kalorijskom deficitu koji je moguće ostvariti ako se bavite bilo kojom tjelesnom aktivnošću. Kombinacija dijete i tjelovježbe jedino je što jamči manji broj na vagi.

Što je bolje za zdravlje srca?

Aerobne vježbe općenito mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje pomažući srcu da pumpa kisik učinkovitije nego inače. Prema riječima stručnjaka, pet sati energičnog vježbanja tjedno dovoljno je da zdravlje srca držite na zadovoljavajućoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara