Znate li po čemu su dijelovi tijela dobili nazive? Arterija, dlan, trtica...

Znate li po čemu su dijelovi tijela dobili nazive? Arterija, dlan, trtica...
Foto: Pexels

JESTE li se ikada zapitali koja je poveznica između određenih naziva i stvari koje ti nazivi određuju? Između ostalog, imamo puno dijelova tijela s neobičnim nazivima, a evo kako su ih dobili.

"Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku - poput nekih materijalnih predmeta s kojima su svi bili upoznati", objašnjava Mary Fissell, doktorica znanosti, profesorica na Odjelu za povijest medicine na Sveučilištu Johns Hopkins i ko-urednica biltena History of Medicine. 

Trtica

Drugi naziv za repnu kost, trtica, potječe od grčkog naziva za pticu kukavicu - "kokkux" - jer zakrivljeni oblik kosti nalikuje kljunu te ptice. 

Arterija

Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potječe od latinske i grčke riječi "arteria", što znači 'držač zraka'. Drevni stručnjaci mislili su da su arterije zračni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv. 

Dlan

Možemo zahvaliti rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima je bio običaj stavljati palmin list u ruke pobjednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske riječi "palma". 

Lunula

Bijela mrlja nalik polumjesecu pri dnu nokta zove se Lunula, odnosno "mali mjesec" na latinskom.

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkoljenice i najduži je u tijelu čovjeka. Aktivira se kada sjedite prekriženih nogu, kao što su to radili krojači dok su šivali rubove ili manžete. Na latinskom riječ "sartor" znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica)

Uvula je mišićna tvorba u sredini mekoga nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za "malo grožđe", na što je podsjećao njezin izgled, piše The Healthy.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara