Zvijezda serije Igra prijestolja progovorila o dvije po život opasne operacije

Zvijezda serije Igra prijestolja progovorila o dvije po život opasne operacije
Foto: Instagram

VJEROJATNO jedan od najomiljenijih likova popularne serije "Igre prijestolja", Emilia Clarke, progovorila je o dijagnozi koja joj je potpuno preokrenula život - aneurizmi mozga.

Snovi 33-godišnjakinje ostvarili su se početkom 2011. godine sa snimanjem prve sezone HBO-ove hit serije, u kojoj glumi Daenerys Targaryen.

Ali tada su počela subarahnoidna krvarenja koja su opasna po život, a uzrokuje ih iznenadno krvarenje u prostoru između mozga i ovojnica, prenosi portal LADBible.

Nakon prve operacije patila je od afazije, poremećaja govora, što je značilo da se nije mogla sjetiti vlastitog imena. 

Priznala je da je situacija bila toliko loša da je u svojim najgorim trenucima pomišljala da si samo želi "skratiti muke".

Osvrćući se na zastrašujuće iskustvo, ali i predivnu empatiju i pomoć poznatih osoba, ali i stranaca, Clarke je rekla da je dobila nevjerojatnu podršku hitnih službi, medicinskog osoblja i svoje obitelji.

Bolničari su je nasmijavali

"Aneurizma mozga je puknula i to je bilo poprilično traumatično. Bolničari su bili nevjerojatni. Davali su mi lijekove protiv boli, zamotali me poput tortilje i nasmijavali me cijelo vrijeme dok sam bila u bolnici. I evo nas, krvari mi u mozgu, a mi se u hitnoj pomoći cerekamo", rekla je.

Također je govorila o velikoj podrški njena majke koja ju je pratila svakim korakom.

"Došla je i moja mama koja je, čim je ušla u bolnicu, postala supermama. Imala sam afaziju, nisam znala pričati, a ona me pogledala i rekla: 'Da, točno znam na što misliš'. Uvjerila me je da točno razumije što govorim. To je uistinu bilo nevjerojatno", rekla je Clarke.

Osim toga, svaka medicinska sestra na koju je Emilia naišla bila je jako ljubazna te je zbog toga 2018. postala ambasadorica na koledžu za medicinske sestre.

"Medicinske sestre su neopjevane junakinje, one su s ljudima u njihovim najstrašnijim trenucima", izjavila je.

Dok je Clarke bila u bolnici na liječenju, dijagnosticirana joj je druga manja aneurizma koju su pomno pratili.

Aneurizma se do 2013. godine udvostručila u veličini, a postupak uklanjanja nije uspio, što je rezultiralo velikim krvarenjem u mozgu i u konačnici hitnom operacijom.

Nakon dugog i mučnog procesa oporavka, Clarke je postala svjetski poznata nakon osam sezona serije "Igra prijestolja", a pored toga, pokrenula je vlastitu dobrotvornu organizaciju ove godine SameYou koja ima cilj proširiti pristup mladima neuro-rehabilitaciji nakon moždane ozljede ili moždanog udara.

"Cijelo me iskustvo nadahnulo za pokretanje dobrotvorne organizacije SameYou. Životi ljudi se potpuno preokrenu nakon ozljede mozga, a srž našeg rada je oporavak – oboljelima ne treba pomoć samo prvih tjedana, treba im pomoć još godinama. Željela sam spojiti ljude koji imaju problem s osobom koja ima odgovore, može ih držati za ruku i reći im da nisu sami. Biti s njima kad su uplašeni, zbunjeni ili bijesni. To je jedna od najljubaznijih stvari koje možete učiniti", izjavila je Clarke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara