10 savjeta: Kako se brinuti o kućnim ljubimcima tijekom zime?

10 savjeta: Kako se brinuti o kućnim ljubimcima tijekom zime?

Foto: Shutterstock

ŽIVOTINJE su vrlo osjetljive na zimske vremenske uvjete. Iako je većina njih prekrivena krznom, prirodna zaštita nije dovoljna. Slijedi 10 savjeta koji će vam pomoći da na najbolji način zaštitite vašeg ljubimaca od niskih temperatura, snijega i leda koji nam se bliže.

1. Nikada nemojte puštati mačku samu van. Postoji opasnost da se izgubi i smrzne.

2. Zimi budite oprezni kada palite automobil. Mačke koje žive na ulicama često se zavlače pod haubu kako bi se ugrijale. Umjesto da odmah pokrenete motor i tako ozlijedite životinju, najbolje je da prije pokretanja auta snažno udarite haubu kako biste mačku uplašili i natjerali u bijeg.

3. Pravilo o nepuštanju mačaka važi i za pse. Vlasnici pasa ne smiju svog ljubimca puštati s povoca. Najveći broj pasa izgubi se baš tijekom zime zbog toga što uslijed hladnoće gube osjet mirisa i teško pronalaze put do kuće.

4. Obrišite trbuh i noge psa kada se vratite iz šetnje. Na njima se često zadržavaju sol, antifriz ili ostale opasne kemikalije s kojima životinja može doći u dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. Psa nemojte šišati do kože jer tako odstranjujte krzno koje je prirodni izolator. Poslije kupanja dobro osušite ljubimca pa ga tek onda izvedite van.

6. Nikada ne ostavljajte pse ili mačke same u automobilima. Auto je poput zamrzivača koji održava hladnoću pa se vaši ljubimci mogu smrznuti.

7. Budite posebno oprezni sa štencima jer oni ne toleriraju dobro hladnoću kao stariji psi. Mladuncima pasa je čak teško i da vrše nuždu vani po zimi.

8. Ako vaš pas provodi dosta vremena vani, pojačajte mu ishranu, dajte mu veće porcije hrane, posebno povećajte unos proteinskih namirnica.

9. Obratite pažnju na tragove antifriza koji je smrtonosan za pse i mačke. Zato obrišite sva mjesta na koja se antifriz prosuo, čak i najmanju kap.

10. Osigurajte životinji toplo mjesto za spavanje, kutak prekriven toplom dekom idealan je za hladne zimske dane, piše portal Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara