Kako prepoznati i riješiti probleme osjetljive kože kod pasa?

Kako prepoznati i riješiti probleme osjetljive kože kod pasa?

Foto: 123rf.com

ZDRAVA dlaka kod pasa ima puno veću važnost od estetskog dojma. Ona ima ulogu zaštite kože, što posebno dobiva na značaju uzmemo li u obzir činjenicu da je primarna funkcija kože imunološka i fizička zaštita organizma psa.

Ukoliko koža nije zdrava ta je funkcija oslabljena, a osjetljiva koža je nažalost sve češća pojava i kod štenaca i kod odraslih pasa.

Čimbenici koji uzrokuju osjetljivost kože su razni alergeni iz okoline (respiratorni ili kontaktni), ugriz buha, grinje, razni sastojci iz hrane, stres, suha koža, pretilost, sama pasmina te ekološki čimbenici.

Koji su pokazatelji da pas ima osjetljivu kožu:

Svrbež i češanje

Psi s osjetljivom kožom imaju prisutnu tendenciju svrbeža i češanja više nego ostali. Primijetit ćete da se vaš pas učestalo češe, uz prisutnost crvenila na koži.

Perut na dlaci

Na zdravoj koži psa može se primijetiti vrlo malo peruti ili je uopće nema, dok je na dlaci pasa s osjetljivom kožom jasno vidljiva povećana količina peruti koja svakako upućuje na problem osjetljive kože.

Kako bi koža bila zdrava, a dlaka sjajna vlasnicima pasa s osjetljivom kožom se preporuča:

Savjetujte se s veterinarom čim primijetite i najmanji problem s kožom ili dlakom vašeg psa poput: češanja, crvenila, peruti, područja kože bez dlake, ranica ili krasti.

Redovito kupajte svog ljubimca, ali ne češće od jednom mjesečno kako se ne bi skinula prirodna masnoća s kože i dlake. Koristite isključivo visokokvalitetne šampone koji neće iritirati kožu i dlaku.

Redovito češljajte svog ljubimca, najbolje svaki drugi dan jer se na taj način povećava prirodna masnoća kože, a dlaka postaje sjajnija. Pripazite da četke i češljevi koje odaberete odgovaraju tipu dlake vašeg pasa.

Prilagodite prehranu svog ljubimca njegovim potrebama imajući u vidu da je danas na tržištu dostupan širok asortiman hrane za pse koja je prilagođena posebnim potrebama vašeg ljubimca.

Izbjegavajte davanje poslastica koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod pasa sa osjetljivom kožom. Umjesto poslastica kao nagradu koristite hranu kojom ga inače hranite ili nagradite svog psa maženjem i igrom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara