82 posto oboljelih primijetilo poboljšanje: Život sa psom smanjuje simptome PTSP-a

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENA je studija pokazala da psi mogu biti moćno sredstvo u smanjenju simptoma PTSP-a. Igra i maženje psa, ili samo gledanje u njegove oči, potiče izlučivanje oksitocina, hormona povezanog s osjećajem ljubavi, ugode i bliskosti.

Istraživanje Psihijatrijske službe psećeg društva otkrilo je da je 82 posto vlasnika pasa koji pate od PTSP-a primijetilo smanjenje simptoma poremećaja nakon nabavljanja psa. Psi mogu biti istrenirani za brojne zadatke kao što su sigurnosna provjera prostorije, podsjećanje vlasnika da uzme lijek te, ako su prisutne noćne more, može čak upaliti svijetlo i probuditi svoga gazdu.

O psima koji pomažu ratnim veteranima za Livescience je pisala Vanessa Woods, znanstvenica sa Sveučilišta Duke te jedna od osnivača Dognitiona, mrežne stranice kojom vlasnicima pomaže prepoznati inteligenciju njihova psa. Suautorica je bestselera The Genius od Dogs.

"Povratnicima iz rata ljudski su odnosi prekomplicirani, odnos sa psom ljubav je najjednostavnijega oblika"

Woods je napisala kako se njezin otac godinama mučio s PTSP-om nakon rata u Vijetnamu, a jedino što ga je smirivalo bili su psi koje je uvijek imao. "Onima koji se vrate iz bitke ljudski su odnosi prekomplicirani. Odnos sa psom ljubav je najjednostavnijega oblika", napisala je.

Njezina stranica Dognition surađuje s udrugama za potporu veterana rata u osmišljavanju treninga i poučnih igrica za pse. Jedino s čim imaju problema jest prikupljanje sredstava za trening pasa jer edukacija jedne životinje za suživot s oboljelim od PTSP-a košta 10 tisuća dolara. Sredstva se prikupljaju uglavnom humanitarnim akcijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara